webinfo

A+ A A-

Članci

Energetska efikasnost za efikasan rad zaposlenih u školi

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_KumaneskolaUca.JPGDo kraja novembra okončaće se radovi na zameni prozorske stolarije na objektu škole što će direktno uticati na povećanje nivoa osvetljenosti i stvaranje uslova za efikasniji i kvalitetniji rad škole, ali i uštede u tekućim rashodima za električnu energiju i troškove održavanja – Marija Stančić, direktorica škole „Stančić Milan Uča“

 

Osnovna škola „Stančić Milan Uča“ iz Kumana sprovodi projekat „Energetska efikasnost za efikasan rad zaposlenih u školi“ tokom kog će se zameniti prozori na zbornici i kancelarijama direktora i sekretara škole, u cilju pospešenja energetske efikasnosti, modernizacije i bolje funkcionalnosti objekta.

Marija Stančić, direktorica škole kaže da je investicija vredna blizu 450.000,00dinara, da se projekat u celosti finansira sredstvima NIS-a i dodaje da je izvođač radova izabran, da slede radovi na zameni prozora te da će posao biti okončan do kraja novembra: „Objekat škole izgrađen je 1965. godinе prošlog veka. Iako je tada škola važila za jednu od najopremljenijih u regionu, objekat nije pretrpeo značajna infrastrukturna ulaganja od izgradnje. Tako, danas, objekat škole ne zadovoljava standarde u oblasti energetske efikasnosti, a planirani radovi bi sanirali gorući problem škole. Usled loših prozora, škola ulaže mnogostruko više sredstava za režijske troškove nego što je to neophodno. U planu je da se pored zamene prozora u narednom periodu obezbede dodatna sredstva kako bi zgrada u potpunosti postala energetski efikasna“.

Shvatajući značaj i uticaj poboljšanja energetske efikasnosti objekta, škola je u saradnji sa lokalnom samoupravom, izradila projektno tehničku dokumentaciju kojom se planira ugradnja kotla na biomasu, kao i projektno tehničku dokumentaciju sanacije osvetljenja u objektu škole. Iako škola nema dovoljno sredstava da sprovede planirane projekte u cilju racionalnijeg korišćenja energije, škola aktivno konkuriše kod viših nivoa vlasti i promoviše potrebu za energetski efikasnim objektima i pruža primer dobre prakse drugim školama, javnim ustanovama, ali i građanima.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković