webinfo

A+ A A-

Članci

Grnčarska radionica pri Domu za odrasla lica

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_GrncarskaDela.jpgU sklopu Doma za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ funkcioniše i Grnčarska radionica, koja korisnicima služi za svakodnevnu radnu terapiju, a odnedavno je aktivna i sekcija za penzionere-članove Kluba za dnevni boravak.

 

U potpuno opremljenoj grnčarskoj radionici svako nađe ono što mu je potrebno; neko se uz rad opušta, neko uživa u plodovima svojih kreacija, ali najbitnije je druženje uz stvaranje. Dugo godina je postojala i saradnja sa OŠ “Josif Marinković“ kada su 3 odeljenja dece sa posebnim potrebama dolazila ovde i sticala osnovna znanja o radu sa glinom, kao i tehničko obrazovanje.

Prema rečima Dragoslava Ivančeva, instruktora Grnčarske radionice, „đaci-umetnici“ ovu radionicu nazivaju „kutak mira“.
Radi se sa 3-4 različite tehnike, sa glinom u tečnom i plastičnom stanju. Nešto se radi kalupski, nešto ručno, a postoji mogućnost rada i na grnčarskom točku, pošto imamo potpuno opremljenu radionicu za sve tehnike rada sa glinom, kao i visokotemperaturnu peć za pečenje keramike. Takođe, imamo mogućnost rada glaziranog programa.
Svi koji ovde dolaze, dolaze da se opuste, da nešto lepo naprave. Neki prave pepeljare, neki nakit, a oni talentovaniji rade razne umetničke figure“ -istakao je Ivančev.

Sa korisnicima se radi svaki dan u prepodnevnim časovima, a penzionera ima dve grupe po 7-8 članova, koji dolaze jednom nedeljno, iz razloga što je kapacitet radionice dosta mali.
Finalni proizvodi su uvek izloženi na radnoj terapiji, kao i u prostorijama Doma, ali služe i kao prezent pokloni pri poseti drugim ustanovama. Takođe se prodaju na raznim izložbama i manifestacijama u Novom Bečeju ili se podele autorima.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković