webinfo

A+ A A-

Članci

RAZVOJNI FOND VOJVODINE PREDSTAVLJEN U NOVOM BEČEJU

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_RazvojniFondNB.jpgU petak, 25. novembra, u skupštinskoj sali u Novom Bečeju (tzv. Radnički univerzitet), predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine održali su prezentaciju fonda i njegovih konkursa. Fond su predstavljali Olga Radun i Radenko Lečić, dok je lokalnu samoupravu predstavljao član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, Milan Stojšin. 

 

Sredstva fonda dodeljuju se privrednim društvima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije AP Vojvodine. S tim u vezi, i krediti koje Fond odobrava podeljeni su u dve grupe: krediti za privredu i krediti za poljoprivredu. Ipak, procedura za konkurisanje za sredstva je u oba slučaja identična. Takođe, i kamatne stope su iste. Kamatna stopa za kredite obezbeđene bankarskom garancijom je 2%, a za one obezbeđene hipotekom 3%. Ipak, opština Novi Bečej se ovde nalazi u nešto povoljnijem položaju jer je svrstana u treću kategoriju razvijenosti, te se za lica koja konkurišu sa teritorije opštine Novi Bečej primenjuju za 1% manje kamate. Dakle, naši sugrađani vraćaćaju 1% kamate za kredit pod garancijom, a 2% za hipotekarni kredit.
Objašnjavajući povoljnost kredita za poljoprivrednike, Olga Radun je rekla: “Ako biste, recimo, uzeli kredit u iznosu od 10.000 evra na pet godina sa grejs periodom od 12 meseci i hipotekarnim obezbeđenjem, vi biste, na kraju, vratili Fondu 10.630 evra, što je samo 630 evra razlike
Da bi lice konkurisalo kod Fonda za kredit ne sme imati dospelih, a neizmirenih obaveza bilo prema Fondu, bilo prema Pokrajini. Ovo se odnosi na kredite ranijeg fonda, kao i na obaveze na osnovu poreza.
Na koncu, Radenko Lečić skrenuo je pažnju na to da se često ukazuje na to da je odnos sredstava obezbeđenja i samog iznosa kredita koji se traži visok (kreće se između 1:2 i 1:3 u zavisnosti od kreditne linije), ali da je Fond već podneo predlog da se to relaksira, te se u skorijoj budućnosti može očekivati dalje poboljšanje uslova kreditiranja.


Svi konkursi i drugi, precizniji podaci, mogu se naći na http://www.rfapv.rs/

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković