webinfo

A+ A A-

Članci

PAZI, SNIMA SE! - nova izložba u Narodnoj biblioteci Novi Bečej

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_pss4.jpgNarodna biblioteka Novi Bečej od ponedeljka 28. novemba postala je domaćin izložbe pod nazivom “Pazi, snima se! - vek bioskopske kulture u Zrenjaninu”, Narodnog muzeja iz Zrenjanina. Izložba je bila dostupna zrenjaninskoj publici od avgusta do oktobra ove godine, a Novobečejci mogu da je posete u galeriji Narodne biblioteke sve do 17. januara.

 

Bojana Vidović, bibliotekarka iz Narodnog muzeja, skrenula je pažnju da u Novom Bečeju, ipak, nije izložena celokupna zbirka već da se radi o izboru filmskih plakata koje je Muzej dobio od “Banat filma” u čijem vlasništvu su bili zrenjaninski bioskopi “Balkan”, “Vojvodina” i “Avala”. Među izloženim plakatima nalaze si, između ostalih i oni za filmove “Valter brani Sarajevo”, “Maratonci trče počasni krug”, “Neretva”, “Sutjeska”, ali i za neka, relativno novija ostvarenja sedme umetnosti. Naročito zanimljivi Novobečejcima su i plakati novobečejskih bioskopasa početka dvadesetog veka koji su uvršteni u postavku i mogu se pogledati kao deo izložbe. Bojana Vidović je podsetila i da su deo izložbe i fotografije sa snimanja filmova iz perioda sredine dvadesetog veka. “Poznato je da su na ovim prostorima snimani filmovi sredinom pedesetih i šezdesetih godina i da su mnogi poznati glumci i režiseri dolazili i snimali filmove na tlu Banata”, kaže Vidović.

Prema rečima Ivane Arađan, istoričarke umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, ova izložba je, u stvari, plod jednog ozbiljnog istraživačkog rada. “Koleginica Bojana Vidović i ja smo obavile jedan obiman istraživački rad na ovu temu. Želele smo, zapravo, da prikažemo gde je sve počelo, šta je bilo preteča onog bioskopa kakav je postojao do skoro pošto je ta delatnost prilično zamrla” kaže Arađan, dodajući da je ovom izložbom napravljena jedna hronologija bioskopske kulture od kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, pa, sve do dvehiljaditih godina kada je i poslednji bitan bioskop u Zrenjaninu ugašen.

Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke Novi Bečej, posebno se zahvalila Karolju Andreu iz Novog Bečeja čiji entuzijazam b_300_169_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_pss3.jpgje bio presudan u povezivanju sa Narodnim muzejom iz Zrenjanina i koji je i došao na zamisao da biblioteka ustupi deo svoje bogate zbirke filmskih plakata za potrebe postavljanja ove izložbe. “Uspeli smo da sačuvamo uspomenu na mnoga dešavanja i ja se zahvaljujem i gospodi iz zrenjaninskog muzeja i našem Andre Karolju, velikom entuzijasti, čoveku koji zaista radi na očuvanju baštine, što nas je usmerio ka ljudima koji se profesionalno bave ovom tematikom i što smo počastvovani da možemo ovu emociju da podelimo sa našim sugrađanima”. Direktorka je, ovom prilikom, izrazila i žaljenje što bioskop kao deo kulture zamire i što je povod ove izložbe, u stvari, sećanje na nešto što je prošlo, a ne nešto što jeste. Ona je, na kraju, još jednom pozvala sve Novobečejce da u narednom periodu posete galeriju Narodne biblioteke i uživaju u ovoj izuzetno zanimljivoj izložbi. 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković