webinfo

A+ A A-

Članci

PETO ZASEDANJE NOVOBEČEJSKE SKUPŠTINE

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_SONBdec.jpgU utorak, 6. decembra, održana je peta sednica skupštine opštine Novi Bečej. Pred novobečejskim parlamentarcima našlo se devetnaest tačaka dnevnog reda.

Među najznačajnijim svakako jeste i ona o dodeljivanju isključivih prava za obavljanje delatnosti na teritoriji opštine Novi Bečej. Kako je objasnila Marica Bešlin, sekretar skupštine opštine Novi Bečej, radi se o rešavanju pitanja obavljanja određenih delatnosti javnih preduzeća koja su u postupku statusnih promena na osnovu odluka donetih na prethodnoj sednici. Na ovaj način, preduzeća će moći da obavljaju određene delatnosti bez sprovođenja postupka javnih nabavki, a na pitanje opozicionih odbornika zbog čega u delatnosti JP Komunalac nije više navedeno snabdevanje gasom, ona je odgovorila da to pitanje nije u isključivoj nadležnosti opštine, te da se stoga i ne može regulisati ovom skupštinskom odlukom.

Tačka oko koje se razvila najživlja diskusija bila je, svakako, trinaesta po redu u okviru koje se odlučivalo o imenovanju vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije. Naime, dosadašnjem vršiocu dužnosti, Saši Dujinu, mandat je produžen za još najviše šest meseci. Stranke opozicije su se oštro protivile ovome, te je rasprava po ovoj tački trajala gotovo dvadeset minuta, a predlog za produženje mandata je usvojen glasovima većine.

Što se samog rada lokalnog parlamenta tiče, usvojene su i izmene i dopune Poslovnika o radu skupštine opštine kojima je šefovima ili predstavnicima odborničkih grupa omogućeno da u svom prvom izlaganju govore pet minuta, a u drugom najviše tri minuta.

Među drugim odlukama današnje skupštine je i ona o formiranju saveta za bezbednost opštine Novi Bečej koji će raditi na sistemskom smanjivanju stope kriminaliteta i prekršaja u opštini Novi Bečej.

Značajno je da je usvojena odluka o povećanju stope jednokratne pomoći za novorođenčad. Do sada, majke su imale pravo na 15.000 dinara za novorođenče, a donošenjem ove odluke jednokratna pomoć povećana je na 20.000 dinara. Iznos jednokratne pomoći za one koje su rodile blizance ostao je 60.000 dinara.

Takođe, odbornica Slavica Isakov podnela je ostavku na mesto odbornika u skupštini opštine, a na njeno mesto stupio je Goran Stančić koji je danas i položio odborničku zakletvu.

Sem ovoga, interesantno je i da je odbornik Saša Šućurović nedavno postao i pokrajinski poslanik čime je opština Novi Bečej postala jedna od retkih koja ima čak tri poslanika u Novom Sadu (druga dvojica su Matija Kovač iz SNS i Ivica Milankov iz SRS).

Sednici je prisustvovalo 28 od 31 odbornika, a sledeća sednica nas očekuje, verovatno, uskoro budući da sledi usvajanje budžeta za narednu godinu koji se, prema zakonu o budžetskom sistemu, mora usvojiti do 20. decembra tekuće godine.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković