webinfo

A+ A A-

Članci

Predavanje o prevenciji SIDE u Srednjoj školi

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_SIDA2.jpgUčenicima Srednje škole u Novom Bečeju, u petak 9. decembra je u organizaciji Crvenog krsta održano predavanje na temu Prevencija SIDE.

 

Na početku predavanja, koje je održano poovodom 1. decembra, Svetskog dana protiv SIDE, Dunja Svirčev iz Crvenog krsta Novi Bečej je putem kratkog filma predstavila rad i delatnost Crvenog krsta, kako u svetu, tako i kod nas. Nakon toga je Ivana Nikolić, laboratorijski tehničar u Domu zdravlja Novi Bečej, prikazivanjem filma i objašnjenjima ukazala učenicima na opasnost od ove bolesti, ali pre svega na koje načine se može sprečiti inficiranje.

Ivana Nikolić, laboratorijski tehničar u Domu zdravlja Novi Bečej je istakla koliko je važno da se deca već u ovom uzrastu počnu b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_SIDA1.jpgedukovati o ovoj bolesti, koja sve više uzima maha u svetu.
Najugroženija grupa su upravo mladi od 15 do 24 godina. Najbitnije je delovati pravovremeno i upoznati upravo ciljnu grupu sa svim opasnostima. Činjenica je da ljudi u najvećem procentu bivaju zaraženi putem nezaštićenih seksualnih odnosa“.

Upotreba prezervativa je na prvom mestu, a mladima treba naglasiti kako nije sramota kupiti ga u apoteci, a još manje pokazati ga partneru i upotrebiti ga.
Smatramo da su ovakva predavanja izuzetno bitna, jer u današnje vreme mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose. Iz tog razloga trebaju biti upoznati sa načinima zaštite i na koji način da odreaguju ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom“ -izjavila je Dunja Svirčev iz Crvenog krsta Novi Bečej.

Inače, u našoj zemlji kao i svuda u svetu je pokrenuto pitanje uništavanja HIV virusa. Intenzivno se radi na tome da do 2020. godine broj obolelih smanji na 500.000, a do 2030. godine da taj broj bude ravan nuli, tj. da se potpuno uništi HIV infekcija.
U Srbiji ove godine ima 130 novozaraženih osoba sa ovim virusom.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković