webinfo

A+ A A-

Članci

Projekti Narodne biblioteke Novi Bečej kao deo projekta ‘Grad u fokusu’

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_BibliotekaNB5.jpgDeo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu”, tiče se i Narodne biblioteke Novi Bečej.

 

Na samoj zgradi Narodne biblioteke, urediće se zid koji deli dvorište prema Poreskoj upravi, zatim stepenište, koje mora biti ambijentalno, a i izgradiće se rampa za invalidska kolica. Ovi radovi zahtevaju adekvatne vremenske uslove, te će početi na proleće.
Kako ističe direktorica Narodne biblioteke, Agneš Đukičin, zgrada Narodne biblioteke je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.
-Mi čak i kada krečimo, moramo ispoštovati nijansu boje koje Zavod propiše. Takođe moderno poslovanje postavlja određene standarde koje jedna javna ustanova mora ispuniti, a to je, između ostalog, obaveza i prema ljudima koji imaju određene hendikepe i koji se ne mogu popeti ovim stepenicama. Izgradnjom rampe bi im konačno bilo omogućeno da dođu na naša dešavanja i književne večeri, a i da budu članovi bibioteke - rekla je Đukičin i dodala da je vrednost radova oko 300.000 dinara.

Druga deo projekta kojim je opština Novi Bečej dobila titulu „Grad u fokusu“ je Književni konkurs, vezan za zavičajnu književnost pod nazivom „Naši pisci, zavičajne teme“. Prvo će se oformiti upravni odbor, zatim komisija, pa sledi raspisivanje konkursa. Ljudi koji se bave pisanjem će moći da prijave svoje radove koje će stručna komisija pregledati, oceniti i potom izabrati najbolja 3 dela. Nagrade će biti izdavanje knjige, a razlika će biti jedino u tiražu štampanih dela.
-Nadam se da će ovo biti jedan lep stimulans našim lokalnim piscima da objave svoje knjige i naravno da stvaraju. Ovaj deo projekta će početi odmah nakon praznika, 2017. godine, a vrednost će biti oko 300 hiljada dinara - istakla je direktorka Agneš Đukičin.

Treći deo projekta je saradnja sa Srednjom školom, odnosno dizajnerskim odsekom, koji svake godine u dvorištu Narodne biblioteke pravi završnu reviju svojih maturskih radova, a sada će praviti reviju na temu „Znamenite ličnosti Novog Bečeja“.
-Predviđeno je da ovde učestvuju maturanti Srednje škole dizajnerskog smera, kao i nastavnici. Kao stručni saradnici uključili bi se i kostimografi i dizajneri iz Srpskog narodnog pozorišta i muzeja Vojvodine. Mi bismo ih vodili da posete muzej i Srpsko narodno pozorište i tada bi se osmišljavali i izrađivali kostimi po uzoru na kostime na starim fotografijama sa detaljima iz prošlosti Novog Bečeja - objasnila je Agneš Đukičin.
Ti kostimi će nakon revije biti dati Domu kulture, a vrednost ovog dela projekta je oko 200.000 dinara.

Četvrti deo projekta je manifestacija Leto u Avliji, koja počinje početkom leta, a završava se „Avlijom Zabavlijom“. U okviru Leta u Avliji planira se održavanje najmanje 3 književne večeri sa eminentnim piscima, autorsko veče istaknutog umetnika, jedna monodrama i „Avlija zabavlija“, program namenjen deci.
Vrednost ove manifestacije je takođe oko 300.000 dinara.

Svaki deo projekta će biti pod maksimalnom kontrolom, svaki dinar će biti utrošen tačno na ono za šta je namenjen i sve će se odvijati u skladu sa zakonom i važećim pravilima.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković