webinfo

A+ A A-

Članci

Edukacija i saradnja sa poljoprivrednicima iz Srbije

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_NB_poseta_1.JPGU okviru projekta Izrade strategije ruralnog razvoja opštine Novi Bečej, 16.-18. septembra organizovana je studijska poseta članica LAG-a NB-rural Čačku, Požegi i Kosjeriću.

 

Učesnici studijskog putovanja koje je organizovano saradnjom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej, Centra za ruralni razvoj–Novi Bečej i Opštine Novi Bečej, bili su predstavnici voćara, vinogradara i stočara sa teritorije opštine Novi Bečej, kao i predstavnici organizatora putovanja zaduženi za poslove poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prvi dan ovog putovanja bio je rezervisan za grad Čačak gde su posetili Institut za voćarstvo kao i preduzeće „Polo“ za preradu povrća i voća. Zatim je organizovana poseta oglednom dobru, preduzeću „Elestra“, koje se pored proizvodnje jabuka i krušaka, bavi i uvozom i postavljanjem plastenika, staklenika i protivgradnih mreža.

Sledeći dan su obilazili poljoprivredna gazdinstva u okolini Požege. Tog dana su bili obuhvaćeni svi segmenti poljoprivrede - voćarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo kao i povrtarstvo. U pitanju su mali proizvođači, koji su uspeli polako izgraditi svoj privatni i porodični posao, a koji su bili i te kako voljni za saradnju.

Poseta opštini Kosjerić, obuhvatila je posetu Etno selu „Gostoljublje“, koje je dobar primer ruralnog razvoja. Imanje na kojem se etno selo nalazi, održava jedna porodica, a obuhvata restoran, smeštajne kapacitete i bazen. Takođe oni se bave i proizvodnjom džemova, ajvara i kolača po tradicionalnim receptima. Oni su uspeli sopstvenim sredstvima kao i uz pomoć sredstava Ministarstva poljoprivrede svoj mali porodični posao podići na viši nivo, što je dobar primer, kako se može polako doći do uspešnog posla, koji istovremeno spada i u domen turizma. Pored domaćih turista ovu destinaciju posećuju i posetioci iz inostranstva.

Putovanje i posete su bile korisne, jer su proizvođači iz Novog Bečeja ostvarili puno kontakata sa potencijalnim budućim partnerima, koji će im biti velika pomoć u nastavku i unapređenju njihovog posla.

Suština ruralnog razvoja je da se polako sopstvenim ulaganjem kao i uz pomoć države i domaćih i stranih donacija, pokrene i/ili unapredi proizvodnja na malim površinama koja će omogućiti dalje funkcionisanje poljoprivrednih gazdinstava i njihov razvoj.

Ovo je ujedno bila i priprema za potencijalno korišćenje pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj – IPARD II program.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković