webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Održano predavanje o solarnom navodnjavanju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Ruralni_razvoj__NB2.jpgU sredu, 30.septembra, sa početkom od 12:30, u Svečanoj sali opštine Novi Bečej održano je predavanje na temu Solarno navodnjavanje.

 

Predstavnik firme „Koncept“ iz Novog Sada, dipl.ing.el. Dragan Jurišić je detaljno objasnio prednost solarnog navodnjavanja u odnosu na standardno.
Sistem je koncipiran tako, da maksimalno koristi raspoloživu energiju sunčeve svetlosti, u smislu upravljanja solarnim panelom, tako da isti uvek zauzima ugao maksimalno orijentisan prema suncu. Solarni paneli se konstantno zakreću u dve ose, upravljani elektronskim blokom.
Ovaj sistem je baziran na iskorišćenju energije dobijene od sunca za potrebe zalivanja poljoprivrednih kultura. Posebno je pogodan za primenu u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu kod zalivanja sistemom kap po kap.
Osnovu sistema čini bunarska pumpa, koja se povezuje direktno na solarne panele, bez instalacija dodatnih akumulatora.
Po završetku predavanja, prisutne poljoprivrednike je najviše zanimala cena, ali je gospodin Jurišič objasnio, da se za kupovinu i ugradnju ovog sistema navodnjavanja može da se konkuriše i kod Sekretarijata za poljoprivredu- sa 50 procenata subvencije.

Organizator predavanja je bila Kancelarija za lokalno ekonomski razvoj opštine Novi Bečej.

Brošura o solarnom navodnjavanju

Tekst o navodnjavanju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Ruralni_razvoj__NB.jpg

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković