webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Počela sa radom Narodna kuhinja

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Narodna_kuhinja_Novi_Becej.jpgU četvrtak, 1.oktobra u opštini Novi Bečej počela je sa radom Narodna kuhinja.Ove godine u opštini Novi Bečej ima 225 korisnika, od toga u Novom Bečeju 105, u Novom Miloševu 55, u Kumanu 40 i u Bočaru 25.

 

 

Narodna kuhinja u opštini Novi Bečej  počela je sa radom 1.oktobra 2013. godine. Tada je bilo 150 korisnika, a naredne, 2014. godine broj korisnika se povećao na 225, s tim da su obuhvaćena i ostala naseljena mesta u opštini. Sada se hrana deli na 4 punkta, a priprema se u Domu za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ iz Novog Bečeja.

Crveni krst je nosilac programa, iz razloga što obezbeđuje 10 osnovnih artikala ishrane , a to je praktično i program Crvenog krsta. Ovo se još naziva i Zimskim programom, pošto traje 6 meseci, tj od 1.oktobra do 1.aprila. U letnjem periodu kuhinja ne radi.

U 4 naseljena mesta ima 225 korisnika, od toga u Novom Bečeju 105, u Novom Miloševu 55, u Kumanu 40 i u Bočaru 25. Od ukupnog broja korisnika 83 su deca do 14 godina. To su deca iz višečlanih porodica, sa 5-8 članova domaćinstva. U pitanju su najugroženije porodice, ali ima i staračkih domaćinstava, koja su poljoprivredna domaćinstva sa niskom penzijom ili čak ni nemaju penziju. Po svim ovim kriterijumima najveći broj obroka u jednoj porodici, koje Narodna kuhinja može podeliti je pet.

Saradnik na programu je Centar za socijalni rad, koji daje spiskove korisnika u skladu sa kriterijumima koji su doneti na sva četiri punkta.

„Još bih dodao da smo mi pre desetak dana počeli, a pre neki dan i završili podelu paketa hrane, higijene i po 10 kg brašna. To je za naugroženije porodice obezbedio Crveni krst Srbije i Resorno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, ali tu su bili kriterijumi, da oni, koji su korisnici kuhinje ne mogu dobiti paket. Ovaj paket se dobija samo jednom godišnje, a naša opština je dobila samo 200 tih paketa“- izjavio je Momir Dimitrijević, sekretar Crvenog Krsta Novi Bečej.

„Lokalna samouprava podržava ovaj projekat Narodne kuhinje, poboljšavajući kvalitet hrane kupovinom mesa i plaćajući usluge kuvanja. Ovo je treća godina, da lokalna samouprava iznalazi sredstva za Narodnu kuhinju. Nažalost, nije ponos opštine da postoji potreba za Narodnom kuhinjom, ali je ovo naša realnost, s tim moramo da se suočavamo sa time da je ipak bolje da ljudi jedu u Narodnoj kuhinji, nego da gladuju“- dodao je gospodin Jakšić, inače predsednik koordinacionog tela za rad kuhinje.

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Narodna_kuhinja_Novi_Becej_2.jpg

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković