webinfo

A+ A A-

Članci

Ženska Inicijativa Vojvodine-ŽIVO Novi Bečej

b_280_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Logo_Zivo.jpgŽenska Inicijativa Vojvodine-ŽIVO je ženska neprofitna organizacija koja se bavi ženskim radnim pravima i svim ostalim ženskim pravima iz ruralnih sredina.Ciljna grupa su pre svega žene, koje se edukuju na temu diskriminacije, mobinga i radnim pravima.

 

O dosadašnjem radu, planovima i ciljevima udruženja popričali smo sa Marijom Kovačev, koordinatorkom udruženja:
“Udruženje je oformljeno oktobra 2014. godine uz pomoć Omladinske organizacije iz Novog Bečeja. Prvi Pokrajinski projekat koji je prošao odradile smo kao neformalna grupa, a bavile smo se tada Radnim pravima i Mobingom - u smislu šta je mobing, kako ga prepoznati, kako se odbraniti od mobera, kome prijaviti. Pokrajina je prepoznala povoljnost tematike, i u februaru 2015. godine nam je dodelila sredstva da odradimo 4 radionice na tu temu. Radionice su odrađene u Domu Kulture opštine Novi Bečej, gde su žene sa velikim zanimanjem ispratile sve to”.
Baveći se dugo godina ovom tematikom, neke žene su uvidele da je ženama u ruralnim sredinama mnogo teže, nego ženama iz većih gradova. U većim gradovima ova udruženja mnogo lakše funkcionišu, jer su žene, a i društvo uključenije u rad i edukacije, dok su žene u ruralnim sredinama veoma zatvorene, kao i društvo, koje još uvek ne prepoznaje ovaj problem, bez obzira što živimo u 21.veku. Žene još uvek ne prepoznaju svoja prava, niti im se pruža adekvatna pomoć, kao ni edukacija za osnaživanje. Žena treba da zna da i ona ima prava u porodici, da ima neko svoje vreme i siguran prostor, gde će slobodno moći govoriti u slučaju nasilja.
Tokom drugog projekta sakupljali su se i izrađivali ručni radovi u različitim tehnikama, koji su posle besplatno deljeni u okviru manifestacije “Gospojina”, a na skupovimase pričalo o raznim temama. To nisu bile klasične radionice, nego pre svega razgovori, gde su žene jedna drugu saslušale i savetovale i to sve na teme diskriminacije, militarizma, nasilja. “Najveći problem je što su se mnoge žene našle u tim temama, ni ne znajući da se neka dela iz tog polja zakonom kažnjavaju. Sve te radionice su služile i za edukaciju, a ne samo za druženje”-rekla je Marija.
Udruženje trenutno radi u prostoriji koju im je ustupila Mesna zajednica Novi Bečej, a druženja su svakog četvrtka od 15 do 18:30 časova. Svi zainteresovani, koji se žele priključiti Udruženju, mogu se javiti na 061/240-33-69 ili na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković