webinfo

A+ A A-

Članci

FESTIVAL KOMEDIJE U NOVOM BEČEJU I DALJE TRAJE

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Cacine_lente_2015.JPGU Domu kulture u Novom Bečeju, od 26. do 31. oktobra upriličio se 7. festival komedije "Jovan Knežević Caca".


"Kako festival ni prošle godine nije zatvoren, sva je prilika da ga više nećemo ni zatvarati", izjavio je Saša Milenković, organizator, dodajući da je od ove godine po prvi put realizovan i Festić za decu.
"U pitanju su dečje predstave, takođe takmičarskog karaktera. Ove godine je bilo tri predstave, a želja nam je da taj broj bude jednak broju večernjih predstava", kaže Milenković.

Kako organizatori navode, istina je da je ove godine evidentan značajno manji broj publike kod večernjih predstava u odnosu na prethodne festivale: "Ne znam šta je uzrok slabom odzivu publike, možda loša ekonomska situacija celog društva, iako ne verujem da je 150 dinara, koliko je bila karta po predstavi, u tolikoj meri odvratila ljude od pozorišta", istakao je Saša Milenković koji se potom osvrnuo na planove, ali i finansijske probleme sa kojima sa suočavaju.
"Želja nam je da festival "Jovan Knežević Caca" preraste u regionalni festival. Ipak, usled manjka finansijskih sredstava, otežano je
i osnovno funkcionisanje Festivala. Trenutno nam samo lokalna samouprava pomaže. Aplicirali smo na nekoliko konkursa, ali nigde nisu prepoznali i odobrili sredstva, iako je reč o tradicionalnom festivalu", zaključio je Milenković.

U okviru 7. festivala komedije, na repertoaru su bile tri dečje i četiri večernje predstave, a žiri u sastavu Nenad Okanović - dramski umetnik i Aleksandar Volić - reditelj iz Beograda, odabrali su najbolje. 
U kategoriji dečjih predstava, najbolja je "Začarana lepotica" po tekstu Tode Nikoletića u režiji Radeta Mihajlovića iz Smederevske Palanke. 
Što se tiče komedija koje su se odigrale u večernjim terminima, prema mišljenju žirija, najbolja predstava je "Heroji" Predraga Perišića u režiji Branislava Nedića, a u izvođenju Gradskog pozorišta iz Jagodine.
Titulu "Glumca festivala" poneo je Srđan Stojadinović koji igra četiri brata u predstavi "Kidaj od svog brata", dok je "Glumica festivala" Marija Miladinović tumačeći ulogu Živane, žene iz naroda u predstavi "Heroji".

Proglašenje pobednika i dodela "Cacinih lenti" održana je u subotu 31. oktobra, kada je ujedno odigrana i predstava u čast nagrađenih.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković