webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Predstavljen časopis 'Krovovi'

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Krovovi.jpgU četvrtak, 19.novembra u prepunoj galeriji Narodne Biblioteke Novi Bečej predstavljen je časopis za nauku, kulturu i umetnost "Krovovi" koji se izdaje u Sremskim Karlovcima i izlazi jednom godišnje kao četvorobroj.

 

Novo, redizajnirano izdanje časopisa "Krovovi" predstavili su Drago Njegovan - urednik, Mirko Dimić - zamenik glavnog urednika i istoričar prof.dr.Aleksandar Kasaš iz Novog Bečeja.

Goste je pozdravila i predstavila Agneš Đukičin, direktorka Narodne Biblioteke, nakon čega je reč preuzeo Drago Njegovan, savetnik u Muzeju Vojvodine i jedan od urednika u časopisu. On je govorio o početku izdavanja časopisa, kao i temama koje on obrađuje. Časopis se izdaje u Sremskim Karlovcima i izlazi jednom godišnje kao četvorobroj.

Nakon njega, prisutnima se obratio jedan od najmlađih članova redakcije, ujedno i zamenik glavnog urednika - Mirko Dimić, koji je govorio o razlici između starih brojeva i novog izdanja časopisa. Nakon 29 godina izdavanja, promenjen je dizajn, kolorit je malo drugačiji, a sve je to uradio istaknuti akademski slikar Đorđe Lazić-Ćapša. Redakcija časopisa „Krovovi“ inače usko sarađuje sa jednim italijanskim časopisom iz Barija, odakle se neki tekstovi prevode i objavljuju.

Prof.dr.Aleksandar Kasaš je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što je deo ove redakcije i što može da vodi istorijski deo časopisa. On je pokušao ne samo da piše za časopis, nego da u nekom smislu afirmiše i novobečejsku sredinu. Tako je i nastao jedan njegov tekst koji se odnosi na Glavaševu kuću, kada su iz Knjige utisaka objavljeni najzanimljiviji utisci, poput utiska Miće Antića, poznatog po seriji „Da te pitam“.

U toku večeri afirmisali su se i novobečejski pesnici, Slavica Majin i Miloš Galetin, koji su se predstavili sa po jednom svojom pesmom.

Na kraju promocije časopisa, gospodin Njegovan je Narodnoj Biblioteci poklonio preko 20 knjiga, kao i časopise „Krovovi“, koje čitaoci već od sledeće nedelje mogu iznajmiti.

b_300_420_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Krovovi1.jpg

 

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković