webinfo

A+ A A-

Članci

ČETIRI GODINE PORTALA WEBINFO

b_260_0_16777215_00_images_Tijana_000_Zoran2.jpgOvih dana, tačnije 21. novembra, navršilo se četiri godine, kako je portal "WEBINFO" registrovan i kako je počeo sa radom. Tim povodom, razgovarali smo sa osnivačem i idejnim tvorcem sajta, Zoranom Đurićem.

 

-Kako i kada je sve počelo? 
*Prva vizija portala se rodila još davne 2005. godine, ali pošto u tom momentu internet još uvek nije bio „sveprisutan“ u domovima, a delom i zbog nedostatka znanja, sve je bilo u domenu teorije, tako da je ideja ostala „u glavi“. Uslovi za otpočinjanje izrade prvog ozbiljnijeg informativnog portala, koji je već tada u sebi nosio ideju objedinjavanja informisanja Bečejaca i Novobečejaca, stvaraju se 2008. godine.
Kao važan momenat u celoj priči je dolazak Dujin Saše 2008. godine na mesto direktora JP „Radija NB“, koji je ujedno imao i bogato iskustvo u vođenju NVO (grupa PAAD). Prepoznavši trenutak, dobru priliku i potencijal velikog broja angažovanih radijskih novinara, novonastali portal „infonb.org“ je počeo da se „puni“ vestima - iz oba Bečeja. Vođen sloganom „Građanin ima pravo da zna“, slobodno mogu reći da je „infonb“ bio prvi portal koji je informisao oba mesta kao celinu. No, nije se ostalo na tome, tako da se mogu pohvaliti još jednim pionirskim potezom kada je izašlo nekoliko štampanih izdanja „Info-nb“ besplatnog primerka, distribuiranih u oba mesta, čime je po prvi put pokušana realizacija koncepta besplatnog štampanog informisanja u ovoj sredini. b_200_0_16777215_00_images_Tijana_000_Info_nb_stampani.jpg
Nakon tri godine bavljenja informisanjem na neformalan način, godine 2010. je osnovano Udruženje građana koje 2011. godine registruje Javno glasilo „webinfo“, što praktično znači da je sajt „infonb“ evoluirao u registrovani medij - www.webinfo.rs.
b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Info-nb_screen.jpg
Usledio je izuzetno težak period, obzirom da je pune 2 godine „webinfo“ svakodnevno plasirao informativne sadržaje, dok su ljudi okupljeni oko glasila, radeći i druge poslove, nesebično ulagali svoja sopstvena sredstva i energiju zarad opstanka i rad portala. Možete pretpostaviti koliko je volje i odricanja bilo potrebno da bi se u takvim uslovima zadržao visok nivo kvaliteta informisanja, ali i samog funkcionisanja. Zaista je važno naglasiti da je "webinfo" pre svega rezultat ideje i želje da se građanima pruži tačno i blagovremeno informisanje i da je održavan uz požrtvovan volonterski rad.
Takođe bih da ukažem da je „webinfo“ prvi multimedijalni portal na ovim prostorima! Od samog početka, na njemu se mogu gledati video prilozi iz naše sopstvene produkcije (webinfo-tv) sa lokalnim temama, kao i slušati audio zapisi odnosno vesti. Isto tako, svakodnevno plasiramo vesti i na mađarskom jeziku. Sama priroda portala je takva da je na još jedan način omogućeno čitaocima da direktno učestvuju u kreiranju vesti kroz rubriku "Očima građana", gde je svakom posetiocu ponuđeno da napiše ili prikaže svoje viđenje stvarnosti.
"Webinfo" se može pohvaliti izuzetnom posećenošću, što svakako pokazuju i brojne statistike koje pratimo, kao i liderskom pozicijom u informisanju u ovoj sredini, a kritike su uvek dobrodošle, jer održavaju vezu sa stvarnošću i pomažu u razvoju. Drago nam je da smo, kao pozitivan primer, uticali na portale koji su kasnije nastali!


b_320_0_16777215_00_images_Tijana_000_Webinfo_screen.jpg-Ko čita, odnosno, ko posećuje portal i kakve vesti najviše vole Bečejci i Novobečejci?
*Prema uvidu u statisku koju koristimo, možemo reći da portal čitaju svi, bez obzira na starosnu dob, nivo obrazovanja ili socijalni status. Ista statistika nam govori da broj poseta na portalu konstantno - svakodnevno raste. Ipak, obzirom da smo trenutno orijentisani isključivo prema opštinama Novi Bečej i Bečej, ta poseta ima svoj limit do kojeg može da raste.
Na pitanje šta naši sugrađani najviše čitaju, nažalost moram da konstatujem da su najčitaniji tekstovi oni sa tragičnim sadržajima. Opet, nažalost, najnepopularniji članci su oni iz oblasti kulture.


-Sa kojim poteškoćama, ako ih je bilo, se WEBINFO suočavao?
*Kao što možete da pretpostavite, hroničan problem je nedostatak finansijskih sredstava. Moram priznati da sada nije kao tokom prve dve godine našeg postojanja - tu je sada i mogućnost konkursnog apliciranja za određena sredstva kod Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, kao i lokalnih uprava. Želim da napomenem da apliciranje ne podrazumeva i automatsko dobijanje sredstava, ali svakako postoji bar neka perspektiva, a samim tim i nada.


-Internet informisanje, kao i mogućnosti koje nude brojni "on-lajn" servisi se neprestano razvijaju. U kom pravcu će se WEBINFO razvijati?
*Kao i u proteklom i u narednom periodu ćemo se truditi da budemo pioniri u korišćenju svih “novoraspoloživih” informacionih tehnologija. Ideje uvek postoje, možda samo čekamo pravi momenat da ih realizujemo – ipak ne možemo sve otkrivati pre vremena :) .Suština svega je da na što više načina budemo dostupni što većem broju građana koji žele da budu informisani. 

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_4th-birthday-704x400.jpg

 

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković