webinfo

A+ A A-

Članci

Završnica projekta - Informisanje je pravo svih

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Gluvonemi_projekat.jpgU četvrtak, 26. novembra, u Svečanoj Sali opštine Novi Bečej predstavnici Organizacije gluvih i nagluvih iz Bečeja, Kancelarija za lokalno - ekonomski razvoj opštine Novi Bečej i polaznici obuke „Informisanje je pravo svih“ održali su završni sastanak ovog projekta.

 

„Danas je zadnji čas, odnosno završnica projekta „Informisanje je pravo svih“, sa čime završavamo ceo ciklus naših treninga. Ja bih iskoristio priliku da se zahvalim Kancelariji za lokalno ekonomski razvoj što je spoznala potrebu ovakvog jednog projekta, što je održivost ovakvog jednog projekta sprovedena skroz do kraja. Ovde ne mislim samo na obuku, nego i na trening, gde su bile prisutne osobe koje čuju, a i osobe koje su gluve i nagluvei kada su svi zajedno, međusobno komunicirali, koristeći znakove. Voleo bih da iskažem svoju zahvalnost lokalnoj samoupravi opštine Novi Bečej, kao i Mesnoj zajednici opštine Novi Bečej, koja nam je ustupila prostoriju“- izjavio je Jovan Vujkov, sekretar u Organizaciji Gluvih i nagluvih iz Bečeja i dodao:
„Verujem, da se neće na ovome završiti. Ovo je samo prvi korak i siguran sam da postoji potreba i za druge sektore da se uključe u ovakvu obuku, kao što su zaposleni u Domu zdravlja, odnosno u onim javnim ustanovama, koje nisu bile obuhvaćene u ovom projektu. Smatram, da bi i oni trebali da prođu ovakvu obuku, jer želimo omogućiti osobama sa oštećenim sluhom da se osećaju kao ravnopravni članovi ovog društva.
Bez lažne skromnosti mogu da kažem, da su „učenici“ stvarno pokazali izuzetno zalaganje, pre svega svojim redovnim dolascima, uključivanjem u samu obuku, aktivnim učestvovanjem, posvećenosti, gestovima. Veliki deo polaznika je stekao takav nivo znanja, da mogu komotno da se aktivno uključe u viši nivo, kako bi se osposobili za prevodioce.“

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej, u partnerstvu sa Organizacijom Gluvih i nagluvih iz Bečeja, jula meseca je počela realizaciju projekta pod nazivom „Informisanje je pravo svih“, gde su ljudi iz javnih preduzeća opštine Novi Bečej učili osnovni znakovni jezik.
Posle tromesečne obuke od strane Jovana Vujkova, sekretara u Organizaciji Gluvih i nagluvih iz Bečeja, 20. oktobra je u Svečanoj sali opštine Novi Bečej održan ispit „đaka“, koji su pohađali obuku učenja znakovnog jezika. Grupa, koja je naučila znakovni jezik na ovom tečaju je prezadovoljna, jer su naučili jedan svetski jezik sa kojim se osećaju korisnijim u društvu.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković