webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Realizacija projekata u Srednjoj školi

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Srednja_skola_ucionica.jpgSrednja škola u Novom Bečeju započela je školsku 2015/2016. godinu  realizacijom projekata i aktivnosti, u cilju unapređenja i obezbeđivanja uslova za postizanje visokog nivoa kvaliteta nastave.

 

Od početka školske godine realizovan je niz projekata, kao što su: poseta Glavaševoj kući, poseta  Beogradskom sajmu knjigaposeta fakulteta u Novom Sadu, poseta Istorijskom arhivu i Republičkom zavodu za statistiku u Zrenjaninu.

Pored poseta određenih objekata i ustanova, u septembru je realizovan i akreditovan program obuke pod nazivom “Mogućnosti za unapređivanje saradnje i timskog rada u ustanovi”, koji predstavlja stručno usavršavanje nastavnika, a finansijski je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice putem odobrenog konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja u AP Vojvodini za 2015. godinu”- izjavila je Anita Bojić Perkin, direktorka Srednje škole.

U oktobru je Mesna zajednica Novi Bečej organizovala i koordinirala rad u Srednjoj školi u radovima čišćenja tavanskog prostora i razvrstvanja otpada, u okviru projekta javnih radova koje je obezbedila opština Novi Bečej u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Tavanski prostor, koji je bio zakrčen i nepristupačan, sada je uređen, čist, i može se koristiti kao dodatni prostor za skladištenje.

U toku novembra Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice je na osnovu Konkursa za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme, Srednjoj školi dodelio sredstva za kupovinu jednog projektora i 12 računara. Opremanje kabineta novim računarima je izuzetno značajno za školu  jer se nesmetano može izvoditi nastava za čiju realizaciju je neophodan opremljen kabinet za informatiku. Takođe, ovaj kabinet će sada biti pogodan za održavanje svih dodatnih i vannastavnih aktivnosti, čime se mogućnosti  kvaliteta rada u Srednjoj školi znatno unapređuju. Takođe, pored računara, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice je u saradnji sa firmom DOO ''KNOTT AUTOFLEX YU'' iz Bečeja donirao Srednjoj školi i jednu prikolicu.

“Unazad više godina u  ovoj školi nije bilo ozbiljnijeg unapređenja unutrašnjeg osvetljenja, izuzev zamene pregorelih izvora svetlosti sijalica. U učionicama su se nalazile stare svetiljke, čija dalja upotreba je stvarala nebezbedno mesto za rad. Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine sufinansirao je projekat Poboljšanje energetske efikasnosti unutrašnje rasvete. Postojeće svetiljke zamenjene su novim, energetski efikasnijim svetiljkama, a time je postignuto da se uz unapređenje sistema unutrašnje rasvete i potrošnja energije za isti obim i kvalitet znatno smanji”- objasnila je direktorka škole, Anita Bojić Perkin.

 

Planirane aktivnosti tokom cele školske godine:

 - U okviru projekta '' Tehnička podrška za inkluziju Roma'' (TARI) u skladu sa IPA 2012 programom za socijalni razvoj i Programom ''Stipendija i mentorska podrška u srednjim školama u Srbiji'' namenjenim Romima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju  (OEBS) i uz tehničku podršku Fonda za obrazovanje Roma (FOR) učenicima Srednje škole, koji su romske nacionalnosti, dodeljene su stipendije.

- I ove školske godine realizovaće se vannastavna edukacija u okviru  projekta ''Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju'', koji finansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu za učenike drugog razreda svih obrazovnih profila.

- Kancelarija za mlade i Asocijacija mladih opštine Novi Bečej realizuju aktivnosti edukacije mladih u sferi informatičke pismenosti i aktivnog traženja posla u saradnji sa Srednjom školom. Projekat finansira NIS Gazprom u okviru programa ''Zajednici zajedno''.

- Udruženje građana ''Interkultura'' u saradnji sa u AFS programima razmene srednjoškolaca sprovodi i u Srednjoj školi Novi Bečej deo svojih aktivnosti vezanih za program razmene srednjoškolaca.

 “Srednja škola će uskoro realizovati i niz drugih aktivnosti, među kojima su: poseta Narodnoj biblioteci, ostvarivanje projekta Brantner otpadne privrede d.o.o. u saradnji sa Domom kulture i osnovnim školama, predstavljanje promotivnog filma škole koji nastaje u okviru Filmske sekcije”- izložila je planove Srednje škole direktorica Anita Bojić Perkin.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković