webinfo

A+ A A-

Članci

NOVI BEČEJ: IZLOŽBA - TAJNE DREVNOG BORĐOŠA

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Boro_1.JPGDom kulture opštine Novi Bečej i Muzej Vojvodine organizuju izložbu "Tajne drevnog Borđoša", u četvrtak, 10. decembra 2015. godine sa početkom u 12,00 časova u holu Doma kulture.

 

Izvanredni eksponati, video materijal i igrice za najmlađe biće na raspolaganju posetiocima Doma kulture. Ulaz je slobodan.

Izložba je rezultat istraživanja i saradnje Muzeja Vojvodine i Instituta iz Kila, uz podršku Doma kulture opštine Novi Bečej i opštine Novi Bečej, na čelu sa stručnjacima iz oblasti arheologije.

Nakon 110 godina od poslednjeg iskopavanja na Borđošu, prošle godine su arheolozi Muzeja Vojvodine i arheolozi Instituta za praistoriju i protoistoriju Univerziteta u Kilu (SR Nemačka) započeli iskopavanja na Borđošu, kasnoneolitskom naselju, starom 7000 godina. Rezultati su pokazali postojanje velikog neolitskog naselja sa kućama, koje se prostire na 40 ha, zaštićenog kružnim odbrambenim rovom. Otkriveno je da su ljudi živeli sedelačkim načinom života, pretežno su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom, a takođe i lovom, trgovinom.....

Izložbu su finansijski pomogli Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Novi Bečej i Mesna zajednica Novi Bečej. Takođe, zahvalnost dugujemo i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej na tehničkoj podršci.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković