webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Uspešna promocija knjige Bore Otića ’Šorom, sredom’

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Bora_Otic_promocija_NB.jpg

 

U izvanrednoj, autentičnoj, nostalgičnoj, domaćinskoj i pravoj vojvođanskoj atmosferi, Bora Otić je pred mnogobrojnom publikom predstavio svoju prvu knjigu iz trilogije „Šorom, sredom“. Uz tamburaške melodije i uz veselu komunikaciju sa publikom, ispričao je mnoge, skoro već zaboravljene priče i detalje iz života vojvođana.

„Knjiga predstavlja jedan zbornik, bukvar jednog doba, koji polako iščezava, jedan suvenir, dragulj, koji treba da se mazi i pazi, i da zauzme počasno mesto na polici, jer treba da stignu još dve takve. U njoj se nalaze priče o likovima koji su stvarni, koji su nekad bili u emisiji “5kazanje“ za ovih 12 godina koliko ovaj serijal traje, a neke su priče deo mašte. Sve je malo drugačije u ovako pisanoj formi i garantujem da će nadživeti sve televizijske i radijske vrste“ -rekao je o svojoj prvoj knjizi Bora Otić i dodao:

„Imao sam želju da čitavu priču o emisiji „5kazanje“ podignem na malo viši nivo, a pravi i jedini je verovatno upravo ovo, da se ukoriči. Knjiga je na skoro 200 strana, bogato ilustrovana fotografijama. Autor većine fotografija sam ja, knjiga je potpuno autorska. Crno-bele fotografije sam pozajmio iz porodičnih albuma i 2-3 fotografije sam uzeo iz svoje kuće-čisto da upotpunim ovu knjigu“.

Na pitanje kako je od najpoznatijeg DJ-a 80-tih godina, pa preko radio i tv voditelja, novinara, zatim voditelja i urednika jednog od najpoznatijeg serijala na našim prostorima postao pisac, Bora Otić je odgovorio: “To je Darvin davno opisao. To je neki evolutivni proces. Ja sam imao tu sreću i zadovoljstvo da me neka ruka tako pomiluje i da mi da takav talenat, da ja budem jedan od nekolicine iz moje generacije, koji radi posao, koji je oduvek želeo da radi. Prvo sam želeo da se bavim muzikom, pa sam radio u radiju, zatim sam na nagovor našeg tadašnjeg direktora prešao u „televizijsku formu“ i tu eto već 12 godina dominiramo kada je reč o rejtingu. Mi smo još uvek emisija „broj 1“ po rejtingu, tj emisija „5kazanje“. Počeo sam slučajno da pišem, kad sam napisao jedan tekst izvinjenja o svom pokojnom drugaru Savi Ćurkoviću, koji je stradao tragično. Ljudima se dopalo koliko je bilo emotivno i puno iskrenosti i istine i duše, tako da su ovih 40-ak priča , koje se nalaze u knjizi - slične. Nisu izvinjenje, ali odišu jednom našom ravničarskom dušom, našom željom da sačuvamo stare stvari, stare običaje, našu nematerijalnu kulturnu baštinu, koja odumire. Pisao sam jezikom, kojim se govori samo negde u malim sredinama“.

Pošto emisija, koju uređuje i vodi zahteva puno vremena, knjigu je uspevao pisati subotom prepodne. Ono što je kod knjige još zanimljivo, jeste činjenica da je štampana i latinicom i ćirilom, odnosno neka izdanja knjige su pisane latinicom, a neke ćirilicom.

Na pitanje, šta bi od svega što je do sada  radio izabrao ponovo da radi, Bora Otić je kao iz topa odgovorio:“Bio bih radio voditelj!“.

Novica Blažin, direktor Doma Kulture opštine Novi Bečej nije krio svoje oduševljenje promocijom knjige i odzivom publike. Uz pomoć tamburaškog orkestra „Obzorje“, uz čiju muziku su gosti zajedno pevali, i uz toplo gostoprimstvo Udruženja žena Novo Miloševo i Udruženje voćara i vinogradara „Boemi“ koji su posle promocije posetioce ugostili pravim vojvođanskim kolačima i pićem, svi su bili zadovoljni i u srcu ispunjeni toplotom.

„Jako sam zadovoljan. Ovo je do sada bilo najjače veče. Lepa je ovo priča, lepa promocija, lepo veče, kao da smo se dogovarali i pisali scenario jedno 6 meseci, vežbali još 6 meseci i godinu dana se spremali za ovo. Došli smo i uradili ovako spontano, kao što  i priliči nama i ta prva impresija je uvek najlepša i najbolja, i evo večeras se potvrdilo da je tako. I hvala svima iz Novog Bečeja, koji su mi ovako ulepšali veče i nadam se da sam im se odužio na jedan dostojan način i da ćemo postati još veći prijatelji nego što smo bili do sada“- rekao je na kraju promocije Bora Otić, autor knjige „Šorom, sredom“.

U interpretaciji priča je pomogao glumac Jovica Jašin.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković