webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Predstavljena knjiga ‘Mokrinski srpski imenoslov 1757 – 1817’

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Mokrin_promocija_knjige.jpgU četvrtak, 10. decembra, u Narodnoj Biblioteci Novi Bečej, autor Miloš Despotov je predstavio svoju knjigu “Mokrinski srpski imenoslov 1757 – 1817”. 

Knjiga je nastala posle 17 godina istraživačkog i nesebičnog rada Miloša Despotova. Tokom istraživanja za knjigu, naišao je na niz prepreka, koje je svojom upornošću vešto savladavao, pošto je za knjigu morao koristiti crkvene izvode iz knjige rođenih, krštenih, venčanih i umrlih, a u tim knjigama se pisalo na više jezika, među kojima je bio i staroslovenski.
Knjiga ima 400 strana i u A3 formatu je.

„Velike ideje u malim sredinama se dešavaju slučajno. Mi smo mislili da se sve digitalizuje, nismo upšte imali predstavu da će se to ovako morati raditi. Ja sam ušao u sve ovo, ne znajući u šta ulazim. Tada sam shvatio. Ukoliko želim da završim ovu knjigu, moram nabaviti dokaze, a to je građa koju moram izneti na svetlost dana. I onda sam počeo da prepisujem i uređujem sve podatke, šta god da postoji u krštenicama, venčanicama, umrlicama, u opisu porodica, u poreskim knjigama i kada se sve to složilo, onda se knjiga sama napisala. Sve sam radio sam, a kad sam završio, stavio sam na disk i odneo u štampariju“ -objasnio je Miloš Despotov, autor knjige.

Na promociji su bili prisutni i Milinko Arsenov, kao uvodničar, a na kraju je i Dr.Aleksandar Kasaš izneo svoje mišljenje. Autor je jedan primerak knjige poklonio Narodnoj Biblioteci, u koju će i članovi uskoro imati i uvid.
Promociju su organizovali Zavičajni Klub Novi Bečej i Narodna Biblioteka Novi Bečej.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković