webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Otvorena izložba ’Tajne drevnog Borđoša’

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Izlozba_Bordjos2015.jpgU četvrtak, 10.decembra, u holu Doma Kulture opštine Novi Bečej svečano je otvorena izložba „Tajne drevnog Borđoša“, gde se mogu videti arhifakti iz neolitskog i bronzanog doba sa Borđoškog nalazišta.Izložbu su otvorili Edita Zerebelji-Tenji, stručni saradnik, Novica Blažin, direktor Doma Kulture, Dr. Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje, Agneš Ozer,direktorka Muzeja Vojvodine, Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej  i Ildiko Medović, autorka izložbe.

Borđoš je Međunarodni projekat sa Univerzitetom iz Kila, koji  traje već 2 godine.

„Borđoš je mnogo ranije poznat u arhelogiji iz raznih sfera. Imali smo svi želju i priliku da prikažemo Novobečejcima šta oni sve imaju, počev od najvećeg mamuta u Prirodnjačkom muzeju, kojeg smo mi sami otkrili pre 2 meseca. Tisa se presecala 1896.godine, tada je nastalo i Biserno ostrvo, i  tu je na 2 mesta Borđoški plato presečen i tada su se arheološki i paleontološki nalazi počeli slivati u muzej. Do Prvog  svetskog rata svi nalazi su išli u Temišvarski i u Segedinski muzej, kao i u Narodni muzej u Budimpešti, a tek kada je Vojvodina pripala Srbiji, krenuli su u Zrenjaninski muzej i u Narodni muzej u Beogradu.
Ovde se sad može videti jedinstvena izložba Borđoških ostava, koja je nađena upravo prilikom presecanja Tise.
Osim toga na Borđošu se nalazi i jedno naselje iz bronzanog doba, kao i jedno veliko neolitsko naselje, utvrđeno sa više rovova. Ovog puta smo više pažnje obratili na neolitsko nalazište i to istražujemo. Osim toga na ovom nalazištu je otkrivena i najstarija vaga na Evropskom tlu, koja je identična sa Mikenskim vagama. Na izložbi se može videti i kašika, koja je stara 7000 godina“ - objasnila je Ildiko Medović, autorka izložbe, stalni spoljni saradnik Muzeja Vojvodine i stalni saradnik na projektu Borđoš.

Inače, na terenu se rade multidisciplinarna istraživanja, gde su uključeni i arheozoolozi, arheobotaničari, istraživači za les, za školjke, a secira se i keramika C14 metodom, čime se utvrđuju datumi.

„Lokalitet Borđoš pokazuje jedan kontinuitet života, koji je postojao na ovom prostoru, a ovi značajni pronalasci, koji su došli zahvaljujući arheološkim iskopavanjima kolega iz Muzeja Vojvodine i kolega iz Nemačke, pokazuju koliko bogatstvo kulture postoji na prostoru opštine Novi Bečej, Banata, Vojvodine i Republike Srbije. Ovde se razvijao život, nastajale su kulture i na ovaj način ćemo biti bogatiji za neka nova saznanja o identitetu ovog prostora, jer ovi novi pronalasci omogućuju dublje sagledavanje istorijske prošlosti. Opština Novi Bečej je bogatija za jedan segment svog identiteta, ona je značajna tačka na kulturnoj mapi Srbije“ -rekao je Dr.Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje.

Ljudske kosti još do sada nisu našli, ali su našli jedan grob iz bronzanog doba, koji je bio prazan, što se u arheologiji zove „kenotaf“, pošto su se u to doba ljudi sahranjivali tako da su se spaljivali, ali ovaj grob je dokaz, da je ta osoba umrla negde drugde, a rodbina je njegovu smrt ipak obeležila grobom.

„Opština Novi Bečej je veoma važna opština u Srbiji po pitanju kulturnog nasleđa, mnogobrojnim lokalitetima i znamenitostima. Za sva ova istraživanja potrebna je vrlo profesionalna tehnologija i tek ove godine su predstavnici Muzeja Vojvodine sa njihovim kolegama iz Nemačke obezbedili dovoljno sredstava da odrade značajna snimanja i iskopavanja, a mi smo se potrudili da sufinansiramo ovu izložbu. Od svih kulturno umetničkih baština u našoj opštini, Borđoš je najvrednija, a mi ćemo se potruditi da se uvrsti i u lokalnu turističku ponudu. Za nastavak ispitivanja i iskopavanja, opština Novi Bečej će uvek biti tu da pomogne“ -izjavio je Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

„Stalna postavka pod nazivom „Tajne drevnog Borđoša“ je  izuzetno bitna za nas Novobečejce, odnosno za opštinu Novi Bečej, ali taj značaj nije samo lokalnog karaktera. Mi smo, nešto što stoji već hiljadama godina ispod zemlje uspeli da izvadimo, restauriramo, prilagodimo i obezbedimo da šira javnost ima priliku da se upozna sa našom istorijom, pre svega lokalnom, ali i istorijom ovog regiona. Ova izložba je plod saradnje više institucija, a pošto su na našem terenu, mi smo oberučke prihvatili saradnju i taj plod se sada može videti u vidu izložbe. Trudićemo se da postavka vremenom bude još bogatija, izmenama i dopunama sadržaja“ - rekao je Novica Blažin, direktor Doma Kulture opštine Novi Bečej.

Nastavak istraživanja se očekuje u martu sledeće godine, kada će doći i dva izuzetna profesora sa Kilskog Univerziteta. Tada će se krenuti i sa geomagnetnim istraživanjem.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković