webinfo

A+ A A-

Članci

'MANIĆ-TISA 63' - TAKMIČENJE, DRUŽENJE I BOGATA TRPEZA

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Manic2.jpgOd 11. do 13. decembra 2015. godine upriličeno je trodnevno takmičenje u pecanju manića, koje po četvrti put organizuje Klub Tisa 63, pod pokroviteljstvom opštine Novi Bečej. Ovu manifestaciju su upotpunili bogat kulturno-umetnički program i tradicionalni vojvođanski gastronomski specijaliteti.Ovogodišnja manifestacija posvećena ribi koja spada u porodicu bakalara, okupila je preko 100 takmičarskih ekipa iz nekoliko gradova širom Srbije kao i iz 7 država Evrope.

Opširnije u video prilogu:

 

 

 


b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Manic.jpgKada običan ribolovac ugleda manića, u prvi mah pomisli da se radi o somu. Pažljivim posmatranjem brzo se uoče razlike: vilice su srazmerno manje i zašiljenije, naročito ako se posmatraju odozgo i na donjoj vilici se nalazi jedan karakterističan brk. Leđno peraje je dugo i proteže se do repnog koje je polukružnog oblika. Analno peraje, po dužini je slično kao kod soma. Koža je prekrivena sitnim krljuštima preko koje je sloj prilično vodenaste sluzi.

Manić spada u porodicu bakalara koji su najzastupljeniji u severnim morima a naseljavaju i reke i jezera od Skandinavije do Japana. Neke morske vrste dostižu težinu i do 50 kg. Za vreme leta mu se aktivnost bitno smanjuje, slabo se kreće i hrani se nastojeći da se zadrži na najdubljim mestima gde je voda najhladnija. Manić je, kao izrazita riba dna, dosta lenj. Preko dana retko napušta svoja skrovišta osim kada ga na to ne primoravaju visoke vode. Aktivan je isključivo noću i tada se lovi, najčešće u blizini skrovišta od koga se ni tada mnogo ne udaljava.

Zbog svog porekla, manić je jedina naša riba koja se mresti i aktivna je zimi. Tačnije, mresti se od decembra do marta. Plodnost je 5 000 000 jaja. Jaja su sitna, imaju u prečnika oko 1 mm. I pored velike plodnosti, samo mali broj manića uspe da se izvede iz ikre. Mnoga mlađ strada kako od samih roditelja tako i od drugih grabljivica, ili ne nađe odgovarajuće uslove za život. Ženka polaže ikru na peščanim mestima, gde je rečni tok mirniji.

 

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković