webinfo

A+ A A-

Članci

Mesna zajednica Novi Bečej: Retrospektiva i planovi

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_MESNA-ZAJEDNICA-NOVI-BEEJ.jpgZa Mesnu zajednicu Novi Bečej 2015. godina je bila jedna uspešna godina, kada je sve zacrtane planove uspela realizovati. Novi planovi za novu godinu već su spremni i uskoro se kreće i sa njihovom realizacijom.

 Novi Savet mesne zajednice Novi Bečej u svojoj debitantskoj godini, 2015, imao je za cilj da investicione aktivnosti budu u prednosti, a to je i uspeo ostvariti.
Izgrađena je kanalizacija u ulici Zmaj Jovina, popravljeni su  i asfaltirani putevi u ulicama Svetozara Markovića, Svetozara Miletića i Mite Maljugića, uređeni su omladinski domovi u Šušanju i u Novom selu, svakodnevno se uređivala javna površina u gradu (košenje trave, seča bagrenca i čišćenje ulica i kanala), održavalo se priobalje (izrađene su nove klupe i popravljene  stare, kućice i kante su sanirane), uređena su sva igrališta. Dalje, u potpunosti su sređena sva autobuska stajališta, što je podrazumevalo šmirglanje, čišćenje i farbanje istih. Posađene su sadnice javora i lipe duž Miloševačkog i Bašaidskog puta i u naseljenom mestu, a pomoglo se i u sađenju tuja na stadionu i u vrtiću. Pri kraju godine je uspostavljena i uspešna saradnja sa školama i tako je uz pomoć Mesne zajednice očišćen tavanski prostor u Srednjoj školi, izbetonirana je ćuprija ispred OŠ “Josif Marinković“ i izbetoniran plato ispred male sale OŠ “Miloje Čiplić“. Poslednja prošlogodišnja aktivnost je bila u dogovoru sa Katastrom, da se prostor u dvorištu  iza zgrade očisti i uredi, tako  da su sad garaže koje tamo postoje postale dostupne i mogu se koristiti. Većina radova se izvodila uz pomoć radnika na javnim radovima.

„Što se tiče planova za 2016. godinu, akcenat će biti na investicionim aktivnostima, a to su izgradnja kanalizacija i saniranje puteva. Gimnazijska ulica u centru će dobiti novi izgled. Takođe ćemo izvršiti finalne radove u Omladinskom domu u Novom Selu, koji će 22. januara biti predat na korišćenje građanstvu, a koji će se koristiti kako za rekreaciju tako i za edukaciju.
Isto tako, napomenuo bih da svako udruženje građanja koje ima potrebu za sastancima, predavanjima i druženjima u dogovoru sa nama može koristiti  prostorije Mesne zajednice“ - rekao je Branko Svilengaćin, predsednik Saveta mesne zajednice Novi Bečej.

Budžet Mesne zajednice Novi Bečej za 2016. godinu iznosi oko 26 miliona dinara, najvećim delom naplaćen od mesnog samodoprinosa, koji je oko 2 miliona dinara mesečno, što iznosi oko 23 miliona dinara na godišnjem nivou. Ovome se dodaju i sopstveni prihodi, koji se ostvaruju izdavanjem u zakup poslovnih prostorija, zemlje i pašnjaka.
Utrošak mesnog samodoprinosa, kako prošle, tako i ove godine, određen je samim njegovim uvođenjem još 2011. godine. Od ukupno prikupljenih sredstava može se potrošiti:
- 60 posto na investicije (30 posto za programske aktivnosti, izgradnju kanalizacije i popravke puteva, 14,5 posto za uređenje grada, a ostalo za održavanje sportskih terena, otvorenih i zatvorenih objekata, a od ove godine 3 posto za održavanje Doma zdravlja),
- 25 posto na društvene delatnosti - udruženjima građana i sportskim klubovima,
- 10 posto na projektne aktivnosti i
- 5 posto za plate zaposlenih.

Sve u svemu, biće ovo još jedna aktivna i uspešna godina za ulepšavanje grada Novog Bečeja.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković