webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Predavanje zahteva za mađarsko državljanstvo

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Lica_Konzul.jpgU utorak, 12.januara u „CHM“  kancelariji u Novom Bečeju, Generalni Konzulat Mađarske iz Subotice je organizovao prijemni dan predavanja dokumenata/zahteva za mađarsko državljanstvo.



Ovo  je dvanaesti put da su žitelji novobečejske opštine mogli da predaju svoje zahteve. Danas je zahtev predalo 70 osoba, a do sada je u Novom Bečeju predato više od 2.500 zahteva.

“To je jednostavna i besplatna procedura i veoma malo kriterijuma treba ispuniti kako bi se državljanstvo i dobilo, a najvažniji je srednje znanje mađarskog jezika. Ako se sa osobom ne može normalno komunicirati ili ta osoba ne ume sama, odnosno bez prevodioca da sredi neke osnovne administrativne poslove, to je već razlog za odbijanje zahteva.
Inače, glavni razlozi za odbijanje zahteva su: kada osoba ima kriminalnu prošlost, kada ne zna mađarski jezik ili joj preci nisu bili mađarski državljani” - rekla je dr. Segedi Piroška, konzul.

U poslednje vreme je od više osoba kojima je prvobitno dodeljeno mađarsko državljanstvo, isto i povučeno. Tako nešto se dešava kada zahtevaoc “proklizi” kroz test mađarskog jezika što se kasnije u hodu primeti. Tada se zahteva novi test znanja jezika. Inače ovo se ne dešava samo u Srbiji, već i u ostalim državam gde se mađarsko državljanstvo dobija na ovakav, prilično jednostavan način.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković