webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Dom zdravlja pripomaže zrenjaninskoj opštoj bolnici

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Mamograf.jpegMamograf u zrenjaninskoj opštoj bolnici “Dr.Đorđe Joanović” je u kvaru i ne zna se kada će biti popravljen. Iz tog razloga je menadžment bolnice zamolio novobečejski Dom zdravlja da im pomogne u pružanju mamografskih usluga.


Dom zdravlja u Novom Bečeju je ovaj aparat nabavio preko donacije japanske ambasade, tako da je omogućeno pružanje usluge skrining mamografije.  Nakon pregleda, pacijenti će dobiti izveštaj na CD-u, koji će radiolog u nadležnoj bolnici očitati. Radiće se snimanja za potrebe kliničke mamografije, i to za žene, koje već imaju problema sa dojkama i kod kojih već postoji visoki rizik ili sumnja na patološke promene.
Novobečejski dom zdravlja pruža i ultrazvuk svih organa , kao i dijagnostiku istih, pošto je osposobljen sa odgovarajućim kadrom, tako da pacijenti čekaju samo par dana. Isto je i sa rentgen dijagnostikom.
“Trudimo se da sve ono što možemo da zbrinemo, dijagnostikujemo i saniramo na nivou lokala, mi to i radimo. Cela opština je pokrivena uslugama hitne medicinske pomoći. Svi pacijenti se transportuju u regionalnu bolnicu ili u Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica i to sve u okviru standarda”- rekla je Anđelka Korovljev, direktorka Doma zdravlja.
U prethodnih nekoliko godina obezbeđeni su : specijalista pedijatar, radiolog, specijalista urgentne medicine, kao i dva dečja preventivna stomatologa, a na specijalizaciji se nalaze dva doktora-pedijatrije i biohemije.
Dom zdravlja pruža usluge i ultrazvučne dijagnostike u okviru radiologije, ali i ultrazvučnu dijagnostiku u okviru ehokardiografije.Reč je o kardiolozima u dopunskom radu, koji dolaze sredom. Na takvu uslugu se inače čeka više od šest meseci, međutim specijalnim sporazumom, koji  Dom zdravlja ima sa  Institutom za kardiovaskularne bolesti iz Sremske Kamenice ovaj period čekanja se skraćuje.. Saradnja sa njima je na dva osnova. Prvi je da novobečejska hitna služba transportuje pacijente u slučaju infarkta, drugi vid saradnje je da kardiolozi dolaze sredom i rade ehokardiografiju. Ultrazvučni pregled srca ne može da radi radiolog, to mora da radi kardiolog. Iz tog razloga  u dopunskom radu određeni kardiolozi  rade ultrazvučne preglede srca, kada se pacijenti i konsultuju sa kardiolozima, a u slučaju da je potrebno uraditi dodatnu dijagnostiku, neki drugi pregled ili čak i operaciju, oni pacijente zakazuju u Institutu. Ovakav sporazum sa Institutom ima samo nekoliko Domova zdravlja u regionu.
Ovu saradnju je do sada u jednom delu finansirala lokalna samouprava, ali je predsednik opštine obećao još uspešniju saradnju.


(opština Novi Bečej)

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković