webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: U toku je popis objekata u postupku ozakonjenja

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Odluka_NB.jpgZakon o ozakonjenju je usvojen i stupio je na snagu u novembru 2015. godine. Ministarstvo je obezbedilo satelitski snimak i objekti koji se nalaze na satelitskom snimku mogu ući u postupak ozakonjenja. Sve što se posle toga gradilo se ne može legalizovati. Obaveza svake lokalne samouprave je da na teritoriji svoje opštine sprovodi zakon, koji predviđa da se izvrši popis nelegalno izgrađenih objekata.Država je ovo proglasila javnim interesom, a taj popis nelegalno izgrađenih objekata mora vršiti građevinski inspektor. U novobečejskoj opštini radi samo jedan zaposleni građevinski inspektor, ali zakon dozvoljava da se formira komisija, koja će vršiti popis. Donošenje programa popisa je takođe obaveza lokalne samouprave. Program popisa donosi načelnik Opštinske uprave, koji je usvojen, a obaveza lokalne samouprave je da to objavi na zvaničnom opštinskom sajtu, što je i urađeno.

PROGRAM POPISA NEZAKONITO IZGRAĐENIH OBJEKATA

Program popisa sadrži zone i vremenski tok, po kojem će se popisivati objekti. Komisija koja će vršiti popis nelegalno izgrađenih objekata je već formirana i sledeće nedelje kreće na teren-od kuće do kuće.
Postoje obrasci na osnovu kojeg će se vršiti evidencija, a na osnovu kojih inspektor ima obavezu da odmah donese rešenje o rušenju objekata, ali se rešenje o rušenju ne izvršava odmah, nego je to u suštini osnov za pokretanje procesa ozakonjenja. Dakle, na osnovu donetog rešenja o rušenju, Rešenje se dostavlja vlasniku nelegalno izgrađenog objekta, ali i službeniku koji sprovodi postupak ozakonjenja, a koji radi na izdavanju građevinskih dozvola i na ozakonjenju objekata. Službenik koji sprovodi postupak ozakonjenja je u obavezi napisati „strankama“ obaveštenja u kojima se obaveštavaju - koja dokumenta trebaju priložiti u postupku ozakonjenja. Rušenje se ne sprovodi dok se postupak ozakonjenja ne završi.
Onima, koji su u prethodnim periodima, u prethodno važećim zakonima već podneli zahteve za legalizaciju, nastaviće se rešavanje legalizacije po ovom novom zakonu.
Oni koji su već dobili pravnosnažna rešenja, mogu se javiti u opštini, a osim tog rešenja ne moraju ništa drugo poneti od dokumentacije, već uplaćujući taksu za ozakonjenje, dobijaju rešenje o ozakonjenju i stiču pravo da brišu zabeležbu, koji se nalazi u katastru, i tada objekat prelazi u legalan.
Popis objekata će se vršiti do kraja novembra 2016.godine.

„Ovo će biti postupak koji traje i mi se nadamo da ćemo uspeti sve da popišemo. Molimo građanstvo za malo strpljenja, mi ćemo se truditi da to uradimo što profesionalnije, a svi koji imaju bilo kakva pitanja, mogu se obratiti kolegama na terenu, koji su obučeni da daju relevantne podatke, a takođe se mogu obratiti i našoj službi u opštini Novi Bečej“ -rekla je Milica Nešić, šef odseka za urbanizam, stambeno - komunalne poslove, građevinarstvo i zaštitu životne sredine u opštini Novi Bečej.
Zakon predviđa i nekoliko slučajeva, kada se objekti ne mogu ozakoniti - kada su izgrađeni na klizištima, kada su izgrađeni od materijala koji ne obezbeđuju stabilnost, kao i objekti, koji su izgrađeni u područjima, koja su zaštićena prirodna dobra.

Oni, koji nisu legalizovali svoje objekte, još uvek mogu to uraditi. Potrebno je otići kod građevinskog inspektora da se ispune potrebni obrasci pri čemu se smatra da je podnet zahtev, a građevinski inspektor će objasniti nastavak procesa legalizacije.

Visina takse za legalizaciju varira od namene i kvadrature objekta i kreće se od 5.000 do 3 miliona dinara.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti u opštinskoj zgradi u Novom Bečeju, u ulici Žarka Zrenjanina broj 8, u kancelariji broj 15, 14 i 12 ili preko telefona: 023/772-320.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković