webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Ispit iz samoodbrane

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Ispit_samoodbrane_NB.jpgU ponedeljak, 25.januara u Sportskoj hali u Novom Bečeju održan je ispit polaznicima iz fizičke samoodbrane, u okviru projekta „Self defense project“.Ovaj projekat-kurs samoodbrane je razvijan više meseci u saradnji sa velikim brojem ljudi iz sveta borilačkih veština i sveta psihologije.

„Radili smo obuku samoodbrane u realnim uslovima, gde sam ja trenirao, kao i treneri iz Novog Sada. Takođe je bio i kurs iz prve pomoći, gde je predavač bio dr.Aleksandar Svilengaćin, šef Hitne pomoći, a takođe smo polaznike upoznali i sa zakonskim protokolom“ -rekao je Aleksandar Dujin, predsednik Udruženja građana.

Treninzi su se organizovali za vreme  zimskog školskog raspusta, a učestvovalo je 15 polaznika srednje škole.
Inače, ovo je prvi put, da se na ovim prostorima uvodi psihološki elemenat samoodbrane, koji je u školama samoodbrane često zapostavljen ili potpuno izostavljen. Polazi se od činjenice, da se više od polovine neprijatnih situacija na ulici može rešiti uz pomoć treninga nenasilne komunikacije i mirnog rešavanja konflikata. Vežbama se radi na jačanju stava, integriteta, ličnosti i samospoznaje, paralelno sa fizičkom obukom. Ipak, najvažniji deo samoodbrane je fizička samoodbrana, koja obuhvata tehnike goloruke samoodbrane i tehnike korišćenja „oružja“ iz okruženja, torbice, džepa.

Trening, a samim tim i ispit je obuhvatio sve vidove odbrane - hvatova, guranja, udaraca, oružja. Posebna pažnja je usmerena na što verniju simulaciju stresa i razvijanja reakcije u takvim okolnostima, razbijanje blokada i stanja „oduzetosti“ u situacijama velike tenzije.

Nakon ispita, polaznici su dobili sertifikat iz osnova samoodbrane, sa kojim mogu nastaviti obuku u različitim klubovima borilačkih veština za prelazak na viši stepen poznavanja samoodbrane. Pored sertifikata, kao nagradu polaznici su dobili i putovanje na bečejski zatvoreni bazen, gde će uz pomoć Ronilačkog kluba moći isprobati i ronjenje.

Realizaciju projekta su podržali lokalna samouprava, mesna zajednica, "dr. Kristijan" i SRC „Jedinstvo“.
Nosilac projekta je Udruženje Građana Centar za Razvoj Psihofizičkih i Mentalnih Sposobnosti Građana „BUĐINKAN DOĐO“ Novi Bečej.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković