webinfo

A+ A A-

Članci

Novi Bečej: Uspešno predavanje o integralnoj poljoprivredi

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Predavanje_NB_februar_2016.jpgU sredu 10. februara, u sali Mesne zajednice Novi Bečej, savetodavci Poljoprivredne stručne službe iz Zrenjanina realizovali su predavanje o prihrani zemlje za pšenicu, o pčelarstvu i o IPARD fondovima.Savetodavci iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin su mnogobrojnim zainteresovanim pčelarima, ratarima, povrtarima i voćarima iz Novog Bečeja održali edukativno predavanje o integralnoj poljoprivredi, kao i o načinu poboljšanja uslova proizvodnje, kao i o čemu je sve potrebno voditi računa tokom poslovanja u proizvodnji.

„Udruženje pčelara iz Novog Bečeja je tražilo teme koje se tiču pčelarstva i zaštite biljaka, a sve vezano za pčele, odnosno, kako i na  šta poljoprivredni proizvođači treba da obrate pažnju da im se ne potruju pčele“ -rekao je Dragan Marković, savetodavac iz povrtarstva i ratarstva.

Ivana Vasilijić, savedodavac iz povrtarstva i ratarstva je objasnila tehnologiju ishrane zemlje, kao i sve vezano za vreme prihrane, vrste i količinu đubriva za pravilno prihvanjivanje, a takođe i proceduru uzorkovanja zemlje za đubrenje „N-min“ metodom i agrohemijsku analizu.

Gordana Aćimac, savetodavac iz stočarstva je objasnila mogućnosti subvencija u pčelarstvu, kao i načine registrovanja poljoprivrednog gazdinstva, registraciju držaoca pčela, obeleživanje košnica, registraciju privremenih stajališta, prijavu, odjavu i redovan popis pčelinjih društva, podsticaje za investicije, potrebne dokumentacije za zahtev.

Tatjana Mironović, svetodavac iz zaštite biljaka je pričala o štetnom delovanju pesticida na pčele, o značaju pčela u oprašivanju biljaka, kao i koje zakonske mere država propisuje o sredstvima za zaštitu biljaka i zabranu korišćenja nekih pesticida.

Na kraju je Dragan Marković, savetodavac iz povrtarstva i ratarstva pričao o IPARD fondovima i njegovim pogodnostima.

Prisutni su bili veoma zadovoljni predavanjem, jer su dosta toga naučili i pružena im je mogućnost saradnje za bolje napredovanje i olakšice za buduće poslovanje.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković