webinfo

A+ A A-

Članci

Nastavak arheoloških istraživanja na Borđošu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_BordjosNB2016.jpgArheološko istraživanje Borđoša, koje traje već skoro tri godine, nastavljeno je i tokom druge polovine marta, 2016. godine.Tim istraživača je bio sačinjen iz dve grupe: nemački tim sa dvojicomn profesora sa Instituta iz Kila, Robertom Hofmanom, doktorom nauka, koji je inače saradnik već od početka istraživanja, a kome se pridružio i Martin Furholt, takođe doktor nauka. Drugu grupu su činili arheolozi novosadskog Muzeja Vojvodine.
Cilj ovogodišnje kampanje bilo je istraživanje naselja oko centralnog Borđoša, određivanje njihovih oblika i veličina, kao i utvrđivanje međusobnih veza.
 „Prvenstveno su nam bila interesantna neolitska naselja. Od nekoliko, koliko smo rekognoscirali u prethodnim istraživanjima, ovog puta smo izvršili geomagnetno snimanje ukupno tri naselja, uređajem koji su nam ustupile naše kolege iz Nemačke. Ono što je iznenađujuće i za nas, ali i za naše nemačke partnere, jeste naselje na Prečki.Bili smo iznenađeni, jer smo za dve nedelje istraživanja otrkrili samo deo naselja. Za sada je ono površine od 20 hektara, ali granice još uvek nisu utvrđene. Nadam se da ćemo to uspeti da učinimo sledeće godine, kada budemo nastavili sa geomagnetnim istraživanjima.“-rekao je Aleksandar Medović, arheobotaničar i kustos Muzeja Vojvodine, vođa srpskog tima.
Rezultate trogodišnjih istraživanja arheolozi planiraju da do kraja godine pretoče u knjigu.
Geomagnetnu prospekciju najsavremenijim uređajem su i ove godine finansirali Nemci, dok je ostatak istraživanja finansiran iz republičkih sredstava.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković