webinfo

A+ A A-

Članci

NOVI BEČEJ: ČAROBNO SEME - NAŠA BIO - BAŠTA

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_5.jpgU Predškolskoj ustanovi ''Pava Sudarski'' u Novom Bečeju, u objektu ''Leptirić'' vaspitne grupe vaspitačice Nadice Blažin, realizovana je vaspitno – obrazovna aktivnost sa decom uz saradnju roditelja na temu: ''ČAROBNO SEME - NAŠA BIO – BAŠTA''.

 

Deca su se upoznavala sa našom tradiconalnom ishranom, ali i sa savremenim tendecijama u ishrani. Igrala se hranom, pevala o hrani, upoznavala "piramidu ishrane", slikane su namirnice, kreirani su obroci. U cilju obezbeđivanja neposrednog iskustva deci u sticanju znanja o rastu biljke (od semena do ploda), napravljena je bio - bašta u radnoj sobi vrtića. Na taj način su deca direktno uključena u proces bio - dinamičkog dejstva.

U okviru bio – bašte izdvojen je kutak zemljišta – za dečiju bio-baštu. Prvi korak je bio upoznavanje biljaka, njihovog gajenja i osobina prirode sa decom. Deca su donela semena biljaka koja se lako gaje, a istovremeno omogućuju da se dete upozna sa rastom i razvićem, pposmatrajući klijanje, nicanje i veličinu klice mlade biljke. Zemlja je pripremana za sađenje u radnoj sobi vrtića, a deca su zasadila: rotkvice, paštrnak, krastavac, kupus, šargarepu, pasulj i pšenicu. Zasađene biljke su se nalazile u staklarniku vrtića i deca su svakodnevno vodila brigu o njima. Zapazila su da ako biljke ne zalivamo one nakon toga izgledaju klonulo i beživotno. Svakodnevno su biljke rasle, kod nekih su listići bili veći, kod nekih manji. Deca su se radovala, to je za njih bilo nešto novo.

U PU ističu da je u planu i dalje širenje ideje o "Čarobnom semenu" unapređivanjem saradnje sa porodicom, novim b_300_225_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_1.jpgpodsticajnim sredinama za učenje i razvoj i izradom bio - bašte i daljom proizvodnjom organske hrane.

"Ako smo hrabri u promenama, istrajni u njima i imamo pozitivan stav ka sebi i drugima, čak je i jedan organski obrok dovoljan da menja sve(s)t!"


Stručni saradnik
Planinka Bojić

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković