webinfo

A+ A A-

Članci

KZM NOVI BEČEJ - PODRŠKA INICIJATIVI ZA POBOLJŠANJE ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_KZM_NB6.jpgTrenutno je u toku inicijativa udruženja građana širom Srbije za poboljšanje Zakona o izboru narodnih poslanika. Da bi Skupština pokrenula raspravu o izmeni zakona, potrebno je da se na teritoriji Srbije 30.000 građana odazove i svojim potpisom podrži predlog inicijative. Potpisi se skupljaju od 5. do 11. aprila.

 

 

Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej podržala je inicijativu koju su pokrenula udruženja Srbija u pokretu, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Media i reform centar Niša, sa ciljem da dovedu do promene postojećeg izbornog zakona. Novi zakon o izboru narodnih poslanika treba da obezbedi sledeće:

  • ravnopravniju zastupljenost oba pola u Narodnoj skupštini:

Trenutni zakon garantuje ženama trećinu od ukupnog broja mesta u parlamentu. Istraživanja su pokazala da se u praksi dosledno poštuje minimum broja, ali ne i više od toga. Novim predlogom zakona želimo da pospešimo učešće žena u Narodnom domu i samim tim postignemo ravnopravniju zastupljenost oba pola.

  • ravnomerniju geografsku predstavljenost

Trenutni zakon ne uslovljava ravnomernu geografsku predstavljenost svih delova Srbije, što kao posledicu ima da čak 96 opština nema svog poslanika u parlamentu. Tih 96 opština nema osobu koja bi zastupala njihove potrebe i interese u Narodnom domu, što dovodi do toga da se njihov glas ne čuje. Mi želimo da novim zakonom uslovimo izbor poslanika iz svih delova Srbije i na taj način obezbedimo zastupljenost svih krajeva i potreba u Narodnoj skupštini.

  • garantovanu zastupljenost nacionalnih manjina

Trenutni zakon daje mogućnost strankama nacionalnih manjina da učestvuju u formiranju saziva skupštine i ako ne pređu 5% glasova, koliko je potrebno da bi se učestvovalo u radu parlamenta. Mi ovom inicijativom nastojimo da osiguramo prirodni prag za stranke nacionalnih manjina i time pospešimo njihovo učešće i vidljivost u parlamentu.

  • direktnii uticaj birača na izbor poslanika

Trenutni zakon dozvoljava da grupe građana i stranke kandiduju svoje predstavnike za parlament i na taj način utiču ili ograničavaju volju birača kada je u pitanju konstituisanje parlamenta. Mi želimo da pružimo mogućnost da birači u svojim izbornim jedinicama biraju ljude koje poznaju i za koje znaju da će zasigurno zastupati njihove potrebe u parlamentu. Ovo se postiže izborom kandidata sa prebivalištem na teritoriji izborne jedinice u kojoj se bira što opet dovodi do jednake zastupljenosti svih gradova i opština u parlamentu.

 

Ovom prilikom obaveštavamo sve zainteresovane sugrađane koji žele da se priključe ovoj akciji i pruže potpis podrške inicijativi, da to mogu učiniti u prostorijama Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej u Rajka Rakočevića 15. do 11. aprila od 08 do 15 časova. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem:

-       broja telefona 064 910 23 52

-       fejsbuk stranice Kancelarije za mlade

-       e mail adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

"Sažet predlog Narodnoj skupštini pogledajte OVDE"

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković