webinfo

A+ A A-

Članci

MUP, AKCIJA 'SKENER 2' - KRIVIČNE PRIJAVE U SLUČAJU HERTELEND

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_Webinfo_breaking_news.pngKako navodi MUP Srbije, nakon završene istrage u predmetu "Hertelend" i podizanja optužnice protiv osumnjičenih lica, pripadnici specijalnog istražnog tima MUP, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Zrenjaninu, po nalogu zrenjaninskog Višeg javnog tužilaštva, u redovnom postupku podneli su krivičnu prijavu protiv trojice odgovornih lica preduzeća iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pokušaju i zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

 

Osumnjičeni, čiji inicijali nisu navedeni, se terete da su, prilikom izvođenja radova na adaptaciji dvorca Hertelend u Bočaru, sačinili, overili i investitoru Opštini Novi Bečej dostavili na plaćanje četvrtu privremenu situaciju, iako su znali da prikazani radovi u istoj nisu bili izvedeni, čime su lažnim prikazivanjem činjenica o količini i vrednosti izvedenih radova pokušali da dovedu u zabludu odgovorna lica u lokalnoj samoupravi u Novom Bečeju da im na štetu lokalne samouprave i Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine koji je bio finansijer projekta isplate 52.688.932,84 dinara.


    Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u okviru akcije „Skener 2“, koja je sprovedena u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom,  u više gradova u Srbiji uhapšeno 49 osoba osumnjičenih da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela.
Stefanović je istakao da je počinjenim krivičnim delima, koja se pretežno odnose  na zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, budžet Republike Srbije,  Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica  oštećen za oko 7,6 miliona evra.

Prema njegovim rečima, među uhapšenima se nalaze rukovodioci i zaposleni u poreskoj upravi, nekadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja , funkcioneri lokalnih samouprava, zaposleni u više javnih preduzeća „Elektro – privredi Srbije“, „Poštama Srbije“, „Elektrokosmetu“. Ministar je dodao da je među uhapšenima i 12 saobraćajnih policajaca, osumnjičenih da su počinili krivična dela iz oblasti primanja mita, kao i da je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv 25 osoba, dok se za dvoje osumnjičenih traga.   
Akcija je, kako je naveo, sprovedena u više gradova u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Boru, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.
„Današnja akcija je još jedan pokazatelj da policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima,  neće stati u obavljanju svog posla. Reč je o delima iz oblasti korupcije, koja su veoma društveno opasna, zbog čega se ovakve akcije često sprovode i nadam se da će to biti opomena svima da se kriminal u Srbiji ne isplati“, zaključio je ministar policije. 


izvor: MUP Srbije


Povezane vesti:
-ZLATIBOR LONČAR POSETIO OPŠTINU NOVI BEČEJ

-Opština Novi Bečej pokrenula krivične postupke za Heterlendi – nastavak radova kad sud to dozvoli

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković