webinfo

A+ A A-

Članci

Izložba fotografija ‘Svedoci trajanja’ u Glavaševoj kući

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Svedoci_TrajanjaNB2016.jpgU Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju, u petak 15. aprila upriličeno je otvaranje izložbe fotografija „Svedoci trajanja – srpski manastiri i crkve u rumunskom Banatu“, autora Milorada Savića iz Zrenjanina.


Izložba se sastoji od 45 fotografija u obliku panoa većeg formata, autora Darka Dozeta iz Novog Sada, koje su nastale u periodu od 2005. do 2011. godine. Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Zrenjaninu 2012. godine.


Autor izložbe, Milorad Savić ističe da “Svedoci trajanja” čine pravoslavnu, nacionalnu, emotivnu i istorijsku celinu. “U Novi Bečej smo došli, jer smo videli da sa Glavaševom kućom imamo puno dodirnih tačaka.” -izjavio je autor izložbe, Milorad Savić, dugogodišnji novinar i urednik novosadskog Dnevnika i novinske agencije Tanjug, sada u penziji, autor brojnih publikacija.
Milorad Savić je u svom obraćanju posebnu pažnju posvetio činjenici da su arheološki nalazi potvrdili legendu da su manastiri Bazjaš i Zlatica podignuti 1225.godine kao zadužbine Svetog Save.

Uoči otvaranja izložbe, koja će biti postavljena 15 dana, autora i prisutne je pozdravio i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković