webinfo

A+ A A-

Članci

Pronađite i pobedite opasne komarce!

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_KomarciPrevencija.jpgVlada Republike Srbije, Tim za jedinstveno sprovođenje aktivnosti suzbijanja komaraca, Laboratorija za medicinsku i veterinarsku entomologiju i Poljoprivredni fakultet Novi Sad poručuju svima da urade mere predostrožnosti u suzbijanju komaraca.

 

Kako je teritorija Autonomne pokrajine Vojvodine veoma pogodna za razvoj komaraca zbog svojih hidroloških, geografskih i klimatskih karakteristika, Tim za jedinstveno sprovođenje aktivnosti suzbijanja komaraca Vlade Republike Srbije i Laboratorija za medicinsku i veterinarsku entomologiju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu uputili su apel građanima da učestvuju u suzbijanju tigrastih i kućnih komaraca u svom domaćinstvu. U svom saopštenju podsećaju da tigrasti, crno-beli komarac bode napolju, tokom dana, dok kućni, komarac koji prenosi virus Zapadnog Nila, napada noću, u blizini kuća i ugostiteljskih objekata.

Važno je napomenuti da uz redovno suzbijanje larvi i odraslih komaraca nadležnih institucija, mere predostrožnosti samih građana predstavljaju dragocenu pomoć u suzbijanja razvoau komaraca koji se nalaze u našim okućnicama.
Neki od saveta jesu da od aprila do oktobra, jednom nedeljno treba prazniti sve predmete u kojima se zadržava voda, onemogućiti zadržavanje kišnice i u najmanjim posudama, a pukotine na podovima i kućama napuniti peskom, što bi uz postavljanje zaštitnih mreža na prozore i vrata trebalo da spreči pojavu dosadnog i opasnog komarca.

Ukoliko uočite sumnjivog komarca koji po opisu podseća na zaraženog, možete ga slikati i fotografiju poslati putem besplatne android aplikacije „Tiger Mosquito“, a sve u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti.

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković