webinfo

A+ A A-

Šta je Pokemon GO?

b_400_206_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Pokemonimasoni.jpgNajverovatnije se pitate šta je za ime Boga taj Pokemon GO? Je l' se to jede? Je l' to neki alat? Možda neki vid transporta? Ili najobičnija igrica za pametne telefone? Pokemon GO je sve ovo, i mnogo više.

 

 

 

Pokemon (Džepna Čudovišta - POcket MONsters) franšiza, napravljena od strane Japanske firme Nintendo, je već

I u Novom Bečeju možete naići na "lovce na Pokemone". Primetan je porast i mladih i starih osoba koje idu po ulicama, drže tablete ili telefone i traže ova mala "stvorenja". Ima ih kod Doma kulture, u parku, kod zgrade Opštine, većine crkava, a kako smo otkrili, arene su na Letnjoj pozornici i u parku.

jednom do sada osvojila svet, 90ih godina prošlog veka. Nalet stvari poput animiranog crtaća na temu avantura jednog trenera tih živuljki, ogromnih Pikaču kostima, mnogobrojnih igrica za sve prenosive igračke konzole poput GameBoy-a, Nintendo DS-a i dr. trajno su izmenili svetsku kulturu i pridodali nešto novo.

Sada, 20 i kusur godina posle prvobitnog osvajanja, nova igrica napravljena za Android i iOS uređaje preti da ponovi događaje iz 90ih. Naime, reč je o igrici koja se bazira na izmenjenoj stvarnosti. Korisnici imaju priliku da koristeći kameru telefona, u zavisnosti od svoje lokacije na svetu, vremenskih uslova i doba dana naiđu na različite Pokemone koje mogu da vide preko ekrana kako se kreću kroz svet, pa čak i da ih uhvate. Ako ste ovih dana viđali omladince i zrelije pripadnike populacije koji idu po gradu, kući, ili čak gradskom prevozu i koncentrišu se samo na svoj telefon, šanse su velike da je naleteo redak Pokemon kog ne smeju da propuste a ne uhvate.

Ova aplikacija, sem toga što je fanovima dala sve ono što su godinama tražili, podstiče igrače svih uzrasta da izađu napolje, kreću se i druže sa drugim saigračima, jer će samo na taj način moći da prošaraju svoju kolekciju. Postoje neki Pokemoni koji su endemični, i prisutni samo na nekim mestima.

Dok jedna polovina sveta "ludi" za ovom igrom, a druga se pita "u čemu je fora", ispostavilo se da Pokemon GO sasvim neočekivano ima jednu "nuspojavu" - tera ljude da budu fizički aktivni. Eksperti kažu da je to ohrabrujuće jer tehnologija uglavnom "drži" ljude na kauču, pa je super da zapravo fizički jure Pokemone.

"Dosta je tehnološki napredak smanjivao fizičku aktivnost, zbog čega se povećalo vreme koje ljudi provode u sedećem položaju, što nikako nije dobro za zdravlje", kaže profesor psihijatrije dr Grejem Tomas. "Lepo je što vidimo da se to menja i da tehnologija napokon na neki način promoviše fizičku aktivnost".

Sada igrači Pokemon GO igre tražeći virtuelna stvorenja prelaze kilometre svakog dana, čime se povećava ukupna fizička aktivnost.

O tome govore i oduševljeni igrači.

"Zahvaljujući Pokemon GO igri prešao sam osam kilometara i stekao osmoro novih prijatelja juče. To je daleko više fiziče aktivnosti nego što sam imao proteklih meseci", napisao je jedan korisnik na Twitteru.

(putujsigurno.rs,mondo.rs)

 

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab

ZAPOSLI SE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković