webinfo

A+ A A-

Virus sa Nila odneo prvu žrtvu u Beogradu

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_Komarac.jpgU Beogradu je preminuo stariji muškarac od virusa sa Nila, dok je kod još dvoje pacijenata potvrđeno prisustvo virusa koji prenose komarci.

 

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dr Dragan Delić je izjavio kako postoje podaci o novim lokacijama na kojima je identifikovan virus kod komaraca, što govori o prisustvu virusa groznice Zapadnog Nila na široj teritoriji Srbije i uputio apel lokalnim samoupravama da tretman komaraca stave među svoje prioritete.

"Neophodno je intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda. Važno je da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima. Takođe, potrebno je iz dvorišta ukloniti mesta sa stajaćom vodom i izbegavati lokacije pored bara i reka u večernjim satima", rekao je dr Dragan Delić.

 

Podsećamo, tretmani protiv komaraca na teritoriji opština Bečej i Novi Bečej, izvršeni su meseca juna, odnosno maja i valjalo bi ih ponoviti.

 

Virus se prenosi isključivo ubodom zaraženog komarca. Simptomi infekcije su nespecifični, isti kao i kod prehlade, pa kod 80 odsto zaraženih infekcija prođe neprimetno. Ukoliko dođe do glavobolje ili nekih neuroinvazivnih simptoma, upala moždanica, to je ozbiljna forma infekcije i podrazumeva potrebu intenzivnog lečenja, koje zapravo podrazumeva lečenje simptoma, jer specifičnog leka protiv ovog virusa nema. U riziku su posebno stariji od 65 godina, gojazni i osobe koje imaju oslabljen imunitet.

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab

ZAPOSLI SE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković