webinfo

A+ A A-

Meteorska kiša vidljiva na nebu iznad Srbije u noći između 12. i 13. avgusta

Meteorska kiaprofimedia-0153781057_400x0.jpgMeteorska kiša trebalo bi da bude vidljiva na nebu iznad Srbije u noći između petka i subote 12. i 13. avgusta, rečeno je danas agenciji Beta u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković".

 

Kako je rečeno u toj ustanovi, kišu meteora najpovoljnije je gledati oko ponoći, ali na nebu iznad Beograda zbog velike svetlosne zagađenosti moguće je da će biti vidljivi samo najsjajniji meteori.

Posmatračima meteorske kiše na nebu iznad Srbije, da bi opazili što više meteora, savetuje se odlazak na planinu. Beograđanima se savetuje da taj fenomen na nebu posmatraju s Avale.

"Jedne godine je na nebu iznad Beograda bilo vidljivo sedam, druge 12 meteora", kazao je sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Ivan Jeličić i dodao da se pod idealnim okolnostima može videti od 70 do 100 meteora.

Mesec će svojom svetlošću ometati vidljivost te pojave, kao i moguća kiša, a za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema.

Kiša meteora je prirodna pojava koja se ponavlja svake godine, a pod idealnim okolnostima moguće je videti do sto meteora na sat.

Do te pojave na nebu dolazi zbog toga što Zemlja u svom kretanju oko Sunca prolazi kroz ostatke komete Svift - Tatl.

izvor: blic.rs

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab

ZAPOSLI SE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković