webinfo

A+ A A-

Prekidaju se sve izborne radnje dok traje vanredno stanje

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ustanove_Webinfo_breaking_news.pngRepublička izborna komisija (RIK) donela je odluku o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora raspisanih za 26. april 2020. godine. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je u nedelju, 15. marta doneta odluka o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije i da je Vlada u skladu sa ovlašćenjima donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja.

 

„Članom 5. te uredbe propisano je da se prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, pokrajinske poslanike u AP Vojvodine kao i za odbornike opština i gradova, te da će se nastaviti od dana prestanka vanrednog stanja”, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da na ovaj način RIK sprovodi obavezu propisanu uredbom ali i daje svoj doprinos u borbi protiv korona virusa jer, kako je naglasio „ izbori mogu da stanu ali život ne”.

Zamenik predsednika RIK-a Željka Radeta iznela je stav da ovakvo rešenje ne treba usvojiti jer smatra da je „protivustavno prekidati podnošenje izbornih lista”, prenela je Beta.
Ona je dodala da za to nema razloga jer službe rade, notari rade, još postoje radne obaveze i da podnošenje lista treba da se sprovede, a o samom datumu izbora treba odlučiti kasnije.

Većinom glasova „za”, RIK je ipak donela odluku o prekidu izbornih radnji, a kako je rečeno na sednici, o nastavku rada RIK-a članovi će biti obavešteni kad se ukine vanredno stanje.

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab

ZAPOSLI SE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković