webinfo

A+ A A-

Pribavljanje izvoda iz matične knjige rođenih odlazi u istoriju

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Komp_tastatura.jpgVlada Srbije usvojila je Predlog zakona o opštem upravnom postupku koji predviđa da građani više neće morati sami da pribavljaju dokumente poput izvoda iz matične knjige rođenih, nego će morati da ih obezbede državni službenici uvidom u elektronsku bazu podataka.Izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i mnogi drugi dokumenti koji su u posedu države, koje su građani ranije morali sami da pribavljaju radi ostvarivanja svojih prava, ovim zakonom će postepeno otići u istoriju, saopštilo je Ministarstvo državne uprave.
 
Naime, 90 dana posle usvajanja ovog zakona u Skupštini Srbije, državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede. U suprotnom, zakonom su predviđene rigorozne kazne za nepoštovanje ove odredbe.
 
Radi boljeg sprovođenja zakona, resorno ministarstvo je predvidelo i obuku službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune promene u ophođenju administracije.
 
Vlada Srbije je Predlog zakona o opštem upravnom postupku uputila u Skupštinu na usvajanje.
 
Autor: Beta

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab

ZAPOSLI SE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković