webinfo

A+ A A-

Za opstanak železničkog saobraćaja

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja2_Zeleznica_unapredjenje.jpegŠest opština je u Čoki potpisalo protokol o namerama za podršku železničkom putničkom saobraćaju. U Srbiji je ovo prva ovakva inicijativa. „Sudbina železnice se ne sme ostaviti na isključivo privrednim osnovama“.


Državni sekretar ministarstva saobraćaja, Imre Kern, je označio kao primer potez koji su u sredu napravili predstavnici šest opština, gradova Kikinde, Novog Bečeja, Čoke, Sente, Kanjiže i Subotice, odnosno što su potpisali protokol o namerama, koji je usmeren na trajno rešenje za železnički putnički saobraćaj između pomenutih gradova.
- Ministarstvo saobraćaja i građevine je podržalo inicijativu ovih šest opština. Napokon su i u ove krajeve stigle nove mašine, ruski motorni vozovi za putnički prevoz, koji su zamenili zastarele šinobuse. Prevoz putnika organizuje „Srbijavoz“ koji može da garantuje siguran i komotan putnički prevoz železnicom na liniji Subotica-Kikinda, prevoz koji poštuje red vožnje. Potpisivanjem protokola očekujemo da međunarodne finansijske ustanove, uprkos preporukama IMF-a i Svetske banke, neće, u okviru reforme srpske železnice, ukinuti neisplative linije kakva je i ova linija Subotica-Kikinda.
Ne smemo ostaviti sudbinu železnice isključivo na privrednim temeljima, važno je uzeti u obzir i socijalne, kao i druge okolnosti, kada na jesen vlada bude odlučivala o sudbini regionalnih linija. Potpisan protokol je prvi ovakvog tipa u državi i može da posluži kao primer i za lokalne samouprave u Sremu i Istočnoj Srbiji. Kako smo se mi mogli dogovoriti sa lokalnim samoupravama da prihvate finansiranje određenog dela održavanja železničkog saobraćaja, tako mogu uraditi i druge zajednice koje se nalaze na linijama kojima preti zatvaranje – rekao je između ostalog Imre Kern.

Izvršni direktor A.D. „Srbijavoza“, Vesna Brajović, je prilikom susreta u Čoki pohvalila saradnju šest opština, koja je prva ove vrste u Srbiji i može samo da posluži kao primer kako može da se oživi i reorganizuje železnički putnički saobraćaj. „Srbijavoz“ će po potrebi staviti u promet više novih, savremenih motornih vozova, na liniju koja povezuje Kikindu sa Suboticom. Cilj železnice je da osigura prijatan, tačan, ali i jeftin putnički prevoz, kojim bi se jedan deo svih putnika vratio železnici.

Da bi železnički putnički saobraćaj postao trajan, kao početnu pomoć, šest opština će još ove godine osigurati 15 miliona dinara, a taj zadatak će sačekati novu postavku lokalne samouprave, koja će se formirati nakon izbora.
Protokol o namerama za trajno rešenje železničkog putničkog saobraćaja potpisali su Marija Kern Šolja, predsednica skupštine opštine Subotica, zamenik gradonačelnika Kanjiže, Ervin Hužvar, gradonačenik Sente, Rudolf Cegledi, gradonačelnik Čoke, Ferenc Balaž, član opštinskog saveta Kikinde, Milivoj Linjački i savetnik opštinskog predsednika Novog Bečeja, Igor Balmazović. Prilikom potpisivanja, između ostalih, bio je prisutan i Nikola Luka, načelnik severno-banatskog okruga.


Izvor:www.magyarszo.com

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab

ZAPOSLI SE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković