webinfo

A+ A A-

Papirni recepti i uputi uskoro odlaze u istoriju

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Recept_pisanje.jpgČekanje u redu za zakazivanje specijalističkih pregleda u Srbiji odlazi u zaborav. Za pacijente će to ubuduće raditi izabrani lekari u domovima zdravlja.Zahvaljujući novom integrisanom informacionom sistemu "Moj doktor", izabrani lekar zakazivaće termin kod specijaliste ili preglede na ultrazvuku, magnetnoj rezonanci, skeneru, mamografu... Više neće postojati papirni uputi uputi i sveske za upisivanje termina, a i papirne recepte zameniće elektronski kada u Srbiji bude zaživeo elektronski potpis.

Savetnik ministra zdravlja, Miroslav Pevac, kaže da će do kraja godine sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti povezane ovim sistemom.

"To će doneti olakšice pacijentima, ali i sprečiti nestašice zdravstvenog materijala. Sistem je već počeo da se primenjuje u Nišu, a od juče i u Kragujevcu. Početkom maja krećemo da umrežujemo ustanove u Beogradu, a krajem maja i u Vojvodini. Očekujemod a će se liste čekanja smanjiti na mesec dana. U Makedoniji, po čijem primeru ovo radimo, pacijenti su čekali i do 10 meseci, a sada ne čekaju duže od 15 dana", objašnjava Pevac.

U ovaj sistem zbog tehničkih poteškoća jedino neće biti uključena VMA.

U Domu zdravlja u Nišu novi sistem je počeo da se primenjuje krajem marta.

"Naši pacijenti više ne moraju da idu na klinike i da čekaju u redovima. Izabrani lekar im odmah pronađe prvi slobodan termin", kaže dr Danijela Cvetković.Kako će izgledati zakazivanje:

1. slučaj -  Pacijentu treba specijalistički pregled

- Lekar mu zakazuje pregled kod specijaliste u domu zdravlja ili u ustanovi sekundarnog tipa, u zavisnosti od toga gde će pre stići na red (elektronski uput)

- Pacijent ima mogućnost da izabere lekara i ustanovu u kojoj će obaviti pregled

- Izabrani lekar zakazuje i pregled na nekom od aparata, kao što je ultrazvuk, magnetna rezonanca, skener, mamografija, ...

- Pacijent na zakazani specijalistički pregled dolazi samo sa zdravstvenom knjižicom, jer njegovom elektronskom zdravstvenom kartonu može da pristupi i lekar specijalista u drugoj bolnici

- Postoji mogućnost da SMS-om dobije podsetnik dva dana pre pregleda2. slučaj - Pacijentu treba lek

- Lekar pacijentu prepisuje odgovarajuću terapiju putem, elektronskog recepta (elektronski recept će se primenjivati kada u Srbiji zaživi i elektronski potpis)

- Pacijent dobija samo potvrdu da treba da podigne recept u apoteci

- U apoteci je dovoljno reći svoj LBO broj ili matični broj

- Hronični bolesnici neće morati kod lekara po recepte, već će ići direktno u apoteku da podignu lekove

Autor: Blic

POSLEDNJE DODATO

  • Rehab

ZAPOSLI SE

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković