webinfo

A+ A A-

Danas je međunarodni dan slobode medija

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Slobodamedija3.jpgŠirom sveta danas. 3. maja, se obeležava Međunarodni dan slobode medija.

 

 

Treći maj je ustanovljen 1993. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao dan kada se posebno podiže svest, pre svega, vršilaca javnih ovlašećenja o značaju slobodnog novinarstva i nezavisnog i nepristrasnog izveštavanja i istraživanja. Ovaj datum je odabran u znak sećanja na Deklaraciju iz Vindhuka donetu 3. maja 1991. donetu na UNESCO-voj konferenciji. Ovaj dokument, koji je kasnije ratifikovala i Generalna konferencija UNESCO, ukazuje na potrebu za slobodnim, nezavisnim i što brojnijim medijima naročito u kontekstu demokratizacije društva i omogućavanja građanima da imaju pravovremen i što kvalitetniji pristup informacijama. U samom tekstu se navode i brojni slučajevi zatvaranja, pretnji, ucena i drugih napada na novinare u periodu koji je prethodio donošenju samog akta.

 

b_310_174_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Slobodamedija2.jpgDan slobode medija čestitala je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je istakla: “Slobodа izrаžаvаnjа i informisаnjа su osnovne vrednosti svаkog demokrаtskog društvа i zаto nаdležni držаvni orgаni imаju obаvezu dа svim novinаrimа i novinаrkаmа omoguće nesmetаn rаd i preduzmu sve u cilju poboljšаnjа mаterijаlnog i socijаlnog položаjа”. Ona je naglasila i da je uloga medija u kreiranju javnog mnjenja presudna te su zato novinari veoma bitni kao partneri Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

Ipak, da situacija po pitanju medijskih sloboda nije idealna u Srbiji govori i pozicija naše zemlje na rang listi organizacije “Reporteri bez granica”. Naime, sa skorom od 28.05 naša zemlja se nalazi na 66. mestu po slobodi medija, dok je prethodno zauzimala 59. mesto. Što se tiče zemalja iz okruženja, ispred Srbije je BiH na 65. mestu, Hrvatska je na 74. mestu, dok je Slovenija 37.

Ova organizacija na svom sajtu posebno naglašava da je 2017. godina, na nivou celog sveta, prelomna sa aspekta medijskih sloboda ukazujući na to da “su napadi na novinare postali opšte mesto”. Dalje, u saopštenju se kaže da živimo u “dobu propagande i potiskivanja demokratskih sloboda”.

 

b_310_213_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije2_Slobodamedija1.jpgPosebno mračna ironija je i to što je na današnji dan, 3. maj, u bombardovanju NATO pakta uništena zgrada televizije Novi Sad koja do danas nije sanirana.

 

Ovom prilikom, portal Webinfo se pridružuje obeležavanju ovog dana podsećajući sve nas koji se bavimo novinarstvom na to da se uvek, a ne samo kad su međunarodni praznici, moramo boriti za sopstvena prava i izveštavati tačno i nepristrasno. Ne zbog nas, već zato što smo svi deo jedne zajednice, zato što smo u službi građana, a građanin ima pravo da zna.

 

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković