webinfo

A+ A A-

Publicitet za natalitet – sve kasnije do prvog deteta

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_BecejINBzajedno.jpgU opštini Bečej je 1990. godine rođeno 481 dete, a u 2017. godini svega 291. U opštini Novi Bečej, 1990. godine je rođeno 371 dete, dok je u 2017. godini taj broj pao na 190.

 

Opširnije u video prilogu. 


Pad nataliteta prisutan je u celoj Srbiji, a posebno u Vojvodini. Kako ističe Kosana Nešić, direktor bečejskog Doma zdravlja, u opštini Bečej se broj rođene dece, u odnosu na prethodne godine, vidno smanjio.
-U opštini Bečej je primetan odliv stanovništva, a posebnog mladog stanovništva, koji su u reproduktivnom periodu i koji treba da budu roditelji. Na teritoriji bečejske opštine uvek se rađalo oko 300 dece. U 2017. godini rođeno je 291 dete,  a do 1. oktobra 2018. godine rođeno je svega 160 dece.


Iz Doma zdravlja u opštini Novi Bečej poručuju da je evidentan pad prvorotki, te da one kao glavni razlog navode nedostak sigurnog posla. Sa druge strane evidentan je porast sve ranijeg stupanja u seksualne odnose i nedovoljno reproduktivno znanje.
Ipak, kako konstatuje Nela Vujsić, medicinska sestra novobečejskog Doma zdravlja, još uvek se rađa približno isti broj dece, kao i proteklih godina.
-U Novom Bečeju rođeno je 99 dece, u Bočaru 12, u Novom Miloševu 68 i u Kumanu 36, što je na nivou cele opštine ukupno 215 dece. Još uvek se rađa dovoljan broj dece, ali obzirom da radim na dečjem odeljenju mogu da primetim da dosta dece na kraju ode iz opštine. Na godišnjem nivou sigurno dvadesetoro -otkriva Vujsić.


I u opštini Bečej, kao i u opštini Novi Bečej, primetan je pad broja žena koje rađaju prvo dete, a i one koje to čine, sve više pomeraju starosnu granicu kaže Jasmina Erdeljan-Nikolić, ginekolog-akušer.
-Žene su zainteresovane za roditeljstvo, ali je prisutan “trend” da se to čini u kasnijem životnom dobu. Znači, žene taj period kada su bile u najboljim godinama za rađanje, sada najčešće “preskaču” i posvećuju ga nečem drugom, da li učenju, sticanju znanja, karijeri, nalaženju posla i uopšte nekoj materijalnoj situiranosti i kada se sete da bi trebalo da se ostvare kao majke, onda je tu već dosta vremena prošlo, ističe Erdeljan-Nikolić i dodaje da je na svu sreću, medicina danas dosta napredovala, pa parovi, odnosno žene koje primete da nakon izvesnog vremena ne mogu da zatrudne, treba samo da se jave svom doktoru gde će dobiti sve neophodne informacije.
-Sterilitet nije nikakva sramota, potrebno je samo prepoznati se. Put do bebe u takvim situacijama nije lak, ali to je nešto što je društvo prepoznalo kao problem, a i Država se “muški” uključila u celu priču – zaključuje Jasmina Erdeljan-Nikolić, ginekolog-akušer.

 

 

Objavljeni medijski sadržaji su nastali u okviru projekta “Publicitet za natalitet”, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković