webinfo

A+ A A-

A születési arány nyilvánosságra hozatala - Közvetlen pénzügyi támogatás a család számára

b_400_222_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_2a.jpgAz Egyesült Nemzetek Szervezete adatai szerint,az eddig irány alapján, Szerbia 2050-ig elfogja veszíteni a népességének körülbelül 17 százalékát.

Hasonló a helyzet Becse és Törökbecse önkormányzatainál is, ahol egyértelműen csökkent a született gyermeke száma. Becse önkormányzatán belül 1990-ben 481 gyermek született, 2018-ban pedig mindössze 295. Törökbecse önkormányzatán belül 1990-ben 371 gyermek született, 2018-ban ez a szám 190-re esett le.


A születések csökkenésének legfontosabb tényezői a munkanélküliség, lakhatási problémák, gyermekgondozási problémák, nem kielégítő gazdasági helyzet és egyéb hasonló jelenségek.
Az új törvény a gyermekes családok támogatásáról 2018. Július 1-én lépett érvénybe, ahogyan a születést ösztönző stratégia is, amely felülvizsgálásra és kiegészítésre került, mégpedig a migrációra és az aktív öregedésre vonatkozóan, mindez a népesség csökkenésének megakadályozása érdekében.
A családok pénzügyi támogatása az egyik lehetséges stratégiai irány a születések csökkenési problémájának megoldása, és a kívánt demográfiai fejlődés elérése érdekében.


Közvetlen pénzügyi támogatás a család számára

Az egyik legfontosabb újdonság a törvényben, hogy bővítésre került azon nők köre akik jogosultak a a gyermek születése utáni fizetési térítésre. Az új törvénnyel ezen jog kibővült azon nőkre akik egyedülállóként végeznek tevékenységet, akik mezőgazdasági tulajdonosok és akik ideiglenes és alkalmi munkákra vannak szerződve illetve szerzői jogi szerződés alapján állnak munkaviszonyban. Valamint, ezen jog azokra a nőkre is vonatkozik akik munkanélküliek és nem gyakorolják a munkanélküli ellátásra vonatkozó jogukat, viszont a gyermek születése előtti 18 hónapos időszakban volt valamilyen bevételük.
A törvény újdonságaival az is előírásra került, hogy a támogatásra azon nők is jogosultak akik a gyermek születése után kerültek munkaviszonyba. A szülési szabadság ebben az esetben a gyermek születési időpontjától számolódik.
A törvénnyel előírásra került a szülési szabadságra vonatkozó támogatás számítása is, amely a szabadság megkezdése előtti 18 hónap átlagfizetése alapján határozódik meg, azon összegre amelyre a járulékok fizetése megtörtént.
Valamint bevezették a támogatások közvetlen kifizetése az államtól az anyák folyószámlájára, ami az eddigiekben először a munkáltató számlájára került kifizetésre majd onnan az anyák számlájára, és ez sűrűn késedelmet okozott a kifizetéseknél.
Ez mellett, a támogatásra jogos minden olyan nő, aki határozott vagy határozatlan időre áll munkaviszonyban.

A Munkaügyi, veteránügyi és Szociális Minisztérium határozata alapján 2019. július 17-től a szülői támogatás összege a 2019. július 1. után született gyermekek számára a következő:
- Első gyermek részére 101.496,60 dinár, egyszeri kifizetés;
- Második gyermek részére 243.591,84 dinár, a kifizetés 24 egyenlő részletben kerül kifizetésre, ami havi 10.149,66 dinárt jelent;
- Harmadik gyermek részére 1.461.551,04 dinár, a kifizetés 120 egyenlő részletben kerül kifizetésre, ami havi 12.179,59 dinárt jelent;
- Negyedik gyermek részére 2.192.326,56 dinár, a kifizetés 120 egyenlő részletben kerül kifizetésre, ami havi 18.269,39 dinárt jelent;
A szülői támogatás megnövekedik az gyermekfelszerelés beszerzésére vonatkozó átalány összegével. Az átalány az egyszeri szülői támogatással kerül kifizetésre az első gyermekre vonatkozóan, illetve a második, harmadik és negyedig gyermek után az első részlet kifizetésekor. Az átalány összege 5.074,83 dinár.
Slavica Đukić Dejanović, a demográfiáért és a népességpolitikáért felelős portfólió nélküli miniszter kijelentette, hogy az állam minden családot ösztönözni fog akik második gyermeket vállalnak. Ami azt jelenti, hogy a jelenlegi két év helyett, a jövőben a 10.000,00 dináros havi szülői támogatást akár több mint kétszer hosszabb ideig fogják kapni.
Az Ő szavai szerint, ha a családban ötödik gyermek születik, valószínű ugyanazok a feltételek fognak vonatkozni rá is, mint a negyedik gyermekre, tehát a tizedik év betöltéséig havi 18.000 dinár támogatás.
A születés növekedésére vonatkozó költségvetés tavaly 500 millió volt, ebben az évben viszont 650 millió dinár, mondta a miniszter, és hozzátette, hogy az eddigi intézkedésekkel az év első kilenc hónapjában 356-al több gyermek született mint a tavalyi évben.Ezen okból lesz 2020-ban nagyobb összeg elkülőnítve a második és az ötödik gyermek szüleinek támogatására.

A Tartományi Kormány népességnövekedési intézkedései

Selakovic.jpgAz előbb említett állami intézkedéseken kívül a Tartományi Kormány is tesz pár népességnövekedési lépést.
Legelőször is itt van a támogatás a munkanélküli anyáknak, akik két éven keresztül számíthatnak pénzre a Tartománytól, valamint a támogatás a harmadik és negyedik gyermekes családoknak - a lakhatási kérdés vagy pedig a háztartási feltételek javításának megoldására, illetve a mesterséges megtermékenyítés elvégzésére a második, harmadik és minden következő gyermekért.
A munkanélküli nők Vajdaságban, akik harmadik vagy negyedik gyermeket szültek, jogosultak az anyasági támogatásra.
Ez a jog tehát a munkanélküli nőkre vonatkozik, mivel a munkaviszonyban álló nők a harmadik és negyedik újszülött után az A gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló új törvény szerint, jogosultak a támogatásokra. Az anyasági támogatás 15.000,00 dinár összegű és két éven keresztül kerül kifizetésre. Az anyasági támogatás kifizetése 2019. Január 1-én kezdődött.
A második fontos intézkedés, a három vagy több gyermekes családok lakhatási megoldására vonatkozó pénzösszeg több mint kétszeresére való növekedése, a tervek szerint ez az összeg több mint 200 millió dinár lesz ebben az évben.
Svetlana Selaković, a demográfia és nemek közötti egyenlőség asszisztense a Tartományi titkárságban a Webinfo portál számára, emlékeztet a mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó intézkedésekre is.
Tavaly létrehozták a népességpolitikai költségvetési alapot, hangsúlyoznám a mesterséges megtermékenyítési intézkedéseket is, 200.00 dinárral társfinanszírozzuk a mesterséges megtermékenyítést páronként a második, harmadik, negyedik és minden következő gyermekre. Ez egy demográfiai mérték – hangsúlyozza Selaković, hozzáadva hogy a finanszírozási intézkedések fontosak, de nem döntőek, világszintű tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor nem érnek el megfelelő hatást, ez okból a meglévő pénzügyi támogatásokon kívül keresnek más nem pénzügyi segítségeket is.


Mesterséges megtermékenyítés

Az alap költségére minden a 42.-ik életévét még nem betöltött nőnek joga van három mesterséges megtermékenyítési próbálkozásra, egy folyamatban állami költségre biztosított legfeljebb hat embrió fagyasztása, öt éves megvigyázási határidővel.
Tekintet nélkül arra, hogy a párok állami vagy magán mesterséges megtermékenyítés mellett döntenek, egyenlő feltételekkel van biztosítva az embriók fagyasztása állami költségre.
A Tartományi kormány társfinanszírozza a mesterséges megtermékenyítést 200.000 dinárral páronként a második, harmadik, negyedik és minden következő gyermekre.

 

A közzétett médiatartalmat a “Nyilvánosság a népességért” projekt részeként hozták létre, amelyet társfinanszíroz a Szerb Köztársaság - Kulturális és Információs Minisztérium. A támogatott médiaprojektben kifejezett vélemények nem feltétlenül tükrözik az támogató hatóság véleményét.

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković