webinfo

A+ A A-

A születési arány nyilvánosságra hozatala – Törökbecsei népességnövekedési intézkedések

b_670_255_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_3a.jpgAz új törvény a gyermekes családok támogatásáról 2018. Július 1-én lépett érvénybe, ahogyan a születést ösztönző stratégia is, amely felülvizsgálásra és kiegészítésre került, mégpedig a migrációra és az aktív öregedésre vonatkozóan, mindez a népesség csökkenésének megakadályozása érdekében.

 

Törökbecse biztosan azon ritka önkormányzatokhoz tartozik Szerbiában, amely a költségvetésének 12 százalékát a szociális és népességi politikára fordítja.

Ahogyan Saša Maksimović, a törökbecsei önkormányzat elnöke mondta, az egyik stratégiai irány a nem elegendő születés és a népesség csökkenésének megoldásának érdekében, a pénzügyi támogatás a családok számára, ám a törökbecsei önkormányzat saját intézkedéseket is tesz.

-A törökbecsei önkormányzat egyszeri támogatása az elsőszülött gyermek után 20.000 dinárt tesz ki, ikrek esetén ez az összeg 60.000 dinár, hármas ikrek esetén 100.000 dinár, négyesikrek vagy több esetén pedig 150.000 dinár. Valamint itt van még az óvodai költségek támogatása a harmadik és negyedig gyerek után és 200.000 dinár a mesterséges megtermékenyítésre páronként.

Ahogyan Ivana Dobožanov, az Ifjúsági iroda koordinátora, az önkormányzat betartja a szülési szabadságra vonatkozó támogatások, a gyermek és szülői támogatások és egyéb szociális népességi intézkedések végzését.

A leírt intézkedések mellett, megemlíthetjük még az ingyenes uzsonnát a társadalmilag hátrányos helyzetű családokból származó diákok számára, és az ingyenes iskolai felszerelést az elsős diákok számára. A szülői gondoskodás nélküli gyermekek számára, akik szociális segély élvezői, a fogyatékos és fejlődési fogyatékkal élő gyermekek számára akik a Törökbecsei önkormányzat területén kívül tanulnak, és akik Törökbecsére jönnek, az önkormányzat ingyenes utazást vagy pedig az utazási díj megtérítését biztosítja.

Itt van még az első és másodfokú egyetemisták ösztöndíjazása is 7.000 dinár összegben. Azon általános és középiskolás diákok számára akik kitűnő eredményeket érnek el, elkülönítésre került bizonyos összeg ajándékok vásárlására, könyvek, tablet és egyéb formájában.

Az Ifjúsági iroda koordinátora emlékeztet, hogy Törökbecse önkormányzatának területén vannak nem kormányzati szervezetek akik a gyermekekkel, a fiatalokkal, a szociálisan hátramaradottakkal és általános humanitárius munkákkal foglalkoznak, és úgyszintén jelentős összegeket különítenek el erre.

 

A közzétett médiatartalmat a “Nyilvánosság a népességért” projekt részeként hozták létre, amelyet társfinanszíroz a Szerb Köztársaság - Kulturális és Információs Minisztérium. A támogatott médiaprojektben kifejezett vélemények nem feltétlenül tükrözik az támogató hatóság véleményét.

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković