webinfo

A+ A A-

A születési arány nyilvánosságra hozatala - minél későbben az első gyerekkel

b_400_400_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_BecejINBzajedno.jpgBecse önkormányzatában 1990-ben 481 gyermek született, 2018-ban pedig mindössze 291. Törökbecse önkormányzatában 1190-ben 371 gyermek látott napvilágot, 2018-ban pedig ez a szám 190-re esett.

 

A születési arány csökkenése jelen van egész Szerbiában, de leginkább Vajdaságban. Ahogyan Kosana Nešić kiemelte, a becsei Egészségház igazgatónője, becse önkormányzatában láthatóan csökkent a született gyermekek száma.

-Becse önkormányzatában észrevehető a lakosság kiáramlása, legfőképp a fiatal lakosságé, akiknek szülőkké kell válniuk. A becsei önkormányzat területén mindig 300 körüli volt a született gyermekek száma. 2018-ban 291 gyermek, 2019 október 1.-ig pedig csak 160 gyermek született.

 

Törökbecse Egészségházának információi szerint csökkent az újszülöttek száma, és ennek okaként a biztos munkahely hiányát hozzák fel. Emellett feljegyzett a szexuális kapcsolat egyre korábban való megkezdése, és a nem kielégítő tudás ezzel kapcsolatban.

Viszont, Nela Vujsić, a törökbecsei Egészségház nővére észrevétele szerint, még mindig körülbelül egy számú gyermek születik mint az előző években.

- Törökbecsén 99 gyermek, Bocsárban 12, Beodrában 68 éa Kumánban 36 gyermek született, ami az egész önkormányzat területén 215 gyermeket tesz ki. Még mindig elegendő gyermek születik, de így, hogy a gyermek részlegen dolgozom, az észrevételem az, hogy több gyermeket elvisznek az önkormánzat területéről.Évi szintent körülbelül húszat - mondja Vujsić.

 

Becse és Törökbecse területén is észrevehtő azon nők száma akik első gyermeket szülnek, és akik ezt megteszik eltolják a korhatárt, mondja Jasmina Erdeljan-Nikolić, nőgyógyász – szülésznő.

-A nők érdekeltek a szülői szerepre, viszont jelen van egy tendencia, mely szerint ezt későbbi életkorban teszik meg. Tehát, a nők azt az életkort amikor a legjobb éveikben voltak, most átugorják és másra fordítják, tanulásra, tudásbővítésre, karrierre, munkakeresésre vagy általán pénzügyi stabilitás megszerzésére, és amikor eszükbe jut, hogy anyák szeretnének lenni, már elég sok idő elmúlt, mondja Erdeljan-Nikolić, és hozzáteszi, hogy szerencsére a mai orvostudomány sokat fejlődött, és a párok, illetve a nők akik észreveszik, hogy nem tudnak teherbe esni egy bizonyos idő után, elegendő ha jelentkeznek az orvosnak és megkapnak minden szükséges információt.

 -A meddőség nem szégyen, csak fel kell ismerni. A gyermekhez vezető óz ebben a helyzetben nem könnyű, viszont ez olyasmi amit a társadalom felismert mint problémát,és az ország is csatlakozott az egész történethez - fejezi Jasmina Erdeljan-Nikolić, nőgyógyász-szülésznő.

 

 

A közzétett médiatartalmat a “Nyilvánosság a népességért” projekt részeként hozták létre, amelyet társfinanszíroz a Szerb Köztársaság - Kulturális és Információs Minisztérium. A támogatott médiaprojektben kifejezett vélemények nem feltétlenül tükrözik az támogató hatóság véleményét.

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković