webinfo

A+ A A-

A születési arány nyilvánosságra hozatala - Egocentrizmus és/vagy életszínvonal csökkenés?

b_400_265_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_BelaKuga.jpgAz Egyesült Nemzetek Szervezete adatai szerint,az eddig irány alapján, Szerbia 2050-ig elfogja veszíteni a népességének körülbelül 17 százalékát.

 

Habár a népességcsökkenés okaként a rossz pénzügyi helyzet és a munkanélküliség kerül fel - Danijela Glavaški pszichológus elmondja, hogy az okok évtizedesek és mélyebbek.

Amit látunk az a szociális-gazdasági kép, hogy az életszínvonal csökken, az emberek elmennek az országból munkakeresési célokkal és a jobb élet elérése okából. Úgy tűnik hogy ez az elsődleges, viszont, olyan érzésem van, hogy az ami nálunk történik az utolsó évtizedekben vagy régebb óta, egy tendencia, amelyet átvettünk más országoktól, pontosabban Nyugat-Európától, ahol már hosszabb ideje van hasonló helyzet annak ellenére, hogy magas az életszínvonal.

Glavaški elmondja, hogy elfelejtettük a hagyományi értékeket, amelyek által megőrízhetünk egy társadalmat, a család pedig elég veszélyeztetett és lazán vet. Más oldalról, felgyorsított életünk van, új munkatípusok és jobban magunkra vagyunk irányulva.

-Valahol ijesztő számunkra az a feltételezés amely a szülőségben rejlik, hogy ez egy feláldozás. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a gyermek először az alvást veszi el majd a nyugodt álmokat, és gondoskodást fog hozni az életünkbe. Amikor szembenézünk a felsoroltakkal, elhalasszuk a terhességet és folytatjuk a “fiatal életünket”, hangsúlyozza Glavaški, hozzáadva azt, hogy az egocentrizmus is magas szerepet játszik.

A koraszülés problémájának megközelítésére vagy megválaszolására vonatkozó kérdés azonban rendkívül összetett, mivel a nemzedékek helyreállításához szükséges ismeretek hiányoznak.

A megközelítésnek szisztematikusnak kell lennie, minden szempontból intézkedésekre van szükségünk, hogy hosszú távon valódi hatása legyen, és az emberek gyökereibe és tudatába bevésődjön - fejezi Danijela Glavaški pszichológus.

Az emberiségnek meg kell keresnie a választ a szülés problémájára, figyelembe véve a makro szintű következményeket. Nem várhatjuk azonban el, hogy racionális lényekként a közeljövőben meg fogjuk találni ezt a választ, mivel idő szükséges amely nem évekkel hanem évtizedekkel van mérve, hogy spontán módon létrejöjjön egy csoportos, racionális válasz a nem elegendő születésre, ami végül a termékenység és a népesség számának növekedéséhez vezetne.

 

 

A közzétett médiatartalmat a “Nyilvánosság a népességért” projekt részeként hozták létre, amelyet társfinanszíroz a Szerb Köztársaság - Kulturális és Információs Minisztérium. A támogatott médiaprojektben kifejezett vélemények nem feltétlenül tükrözik az támogató hatóság véleményét.

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković