webinfo

A+ A A-

Doniranje, života darivanje - Razgovor sa Nikolinom Vujackov iz Novog Bečeja

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_2020-01-12_22-40-04.pngSrbija ima tri donora na milion stanovnika, a donorsku karticu potpisalo je 150.000 građana, što našu zemlju svrstava na samo dno evropske lestvice donora organa. O značaju doniranja organa postajemo svesni tek kada neko iz naše bliže okoline oboli, i godinama čeka na organ koji mu može produžiti život ili ga učiniti kvalitetnijim.

 

 

Nikolina Vujackov, tridesetpetogodišnja novobečejka, jedna je od retkih koja je dočekala organ. Ona se, kako kaže, nakon transplantacije jetre oseća sasvim dobro.
-Od transplantacije je prošlo godinu dana i 4 meseca. Lečila sam se ukupno deset godina. Od toga, 9 godina na VMA, a od februara 2017. godine sam prešla u Klinički centar Srbije. Tamo sam stavljena na listu za transplantaciju i, konačno, septembra 2018. godine sam dobila novu jetru.

Nikolina, čije je zdravstveno stanje tada, iz dana u dan, bilo sve lošije, dodaje, da je usledio period neizvenosti i stalnog iščekivanja.
-Kada vas stave na listu čekanja, onda je telefon stalno uz vas, melodija je pojačana, a famozni poziv se stalno iščekuje. Onog momenta kada su mi javili da se organ pojavio, u roku od dva sata sam bila u Kliničkom centru na pripremama i na pregledu. U tim trenucima kada sam dobila poziv, jednostavno sam se izgubila. Adrenalin i strah su bili prisutni sve dok nisu rekli da sam ja "ta odabrana".

Kako Nikolina dodaje, troškovi brojnih analiza i lekova, koje je morala da finansira, bili su izuzetno visoki. Lekove koji nisu na listama, morala je sama da kupuje, dok se sama transplantacija ne plaća i pokriva je naš  Fond za zdravstveno osiguranje.

Iako se u praksi vodi računa da se odvajaju timovi za eksplantaciju i implantaciju organa, kako ne bi dolazilo do "sukoba interesa", Nikolina kaže da bi volela da zna od koga je "dobila organ".
-Takve stvari se uglavnom ne saopštavaju. Ali volela bih da znam, zarad eventualnog stupanja u kontakt sa donorovom porodicom, što bi verovatno i njima i nama koji dobijamo organ, mnogo značilo - kaže ona i dodaje da su njena najveća podrška bili, naravno porodica, roditelji, suprug i dete.

 

Objavljeni medijski sadržaji su nastali u okviru projekta "Doniranje, života darivanje" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković