webinfo

A+ A A-

Doniranje, života darivanje - Zablude o moždanoj smrti

b_670_290_16777215_00_images_Tijana_Doniranje1.jpgDonacija ili darivanje organa je znak altruizma i plemenitosti, kojom jedna osoba iskazuje svoju želju i nameru da nakon svoje smrti daruje – pokloni, bilo koji svoj organ ili tkivo. Prvi koji pokreću ceo proces doniranja organa su oni lekari koji, nakon uspostavljanja moždane smrti pacijenta, pričaju sa porodicom potencijalnog donora.

 

Aleksandra Plećaš Đurić, anesteziolog Kliničkog centra Vojvodine, donor koordinator ističe da javnost najčešće misli da su koma i moždana smrt "ista stvar".
- Činjenica da je pacijent u komi, ne znači da je i moždano mrtav. Najpre, koma je jedan širok medicinski pojam, ali suština priče je - da li je to stanje trajno i nikakvim medicinskim postupcima, poznatih modernoj medicini, se ne može promeniti ili je - reverzibilno. Moždana smrt je pre svega medicinsko pitanje, no Zakon definiše postupke kako se do nekih saznanja dolazi - kaže Plećaš Đurić i dodaje da je moždana smrt pre svega jedno strogo medicionsko, odnsono stručno pitanje.
- Kod komatoznog pacijenta, što je jedno kliničko stanje, može doći do gubitka određenih refleksa, do gubitka određenog neurološkog stanja, i tako se postavlja sumnja da je taj pacijent, možda, moždano mrtav.

Zoran Dragić, anesteziolog Kliničkog centra Vojvodine, transplant koordinator naglašava da je postupak utvrđivanja moždane smrti izuzetno kompleksan i strog.
- Postoje, prvo, znaci moždane smrti i onda ima Zakonom uređen proces koji traje više sati da bi se potvrdila i dokazala moždana smrt. Nisu samo znaci i sumnja "jednako" moždana smrt, već je to čitav proces u koji je uključeno brojno medicinsko osoblje da bi se na kraju dokazalo, odnosno utvrdilo da li se radi o moždanoj smrti. Tek nakon utvrđivanja moždane smrti, možemo pitati porodicu i najbliže, da li je on potencijalni ili mogući donor organa - kaže Dragić i dodaje da je to jako težak momenat za sve.
- Vi proglašavate nekog moždano mrtvim, izjavljujete saućešće familiji, a sledeće pitanje je donorstvo. Zašto tada? Zazo što vremena nema. Nastankom moždane smrti, svi organi propadaju eksponencijalno u jedinici vremena zbog čega mora brzo da se deluje.

Jedna od najčešćih zabluda u vezi sa doniranjem organa jeste da će se osoba koja se našla u stanju moždane smrti jednog dana probuditi. Reč je o teškom i nepovratnom oštećenju mozga i za razliku od kome, moždana smrt predstavlja teško moždano oštećenje, bez mogućnosti oporavka bolesnika.

 

 

Objavljeni medijski sadržaji su nastali u okviru projekta "Doniranje, života darivanje" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković