webinfo

A+ A A-

Saopštenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

b_300_0_16777215_00_images_Tijana_Divlja_guska_sa_odsecenim_krilom_prilikom_smestaja_u_prihvatiliste_za_divlje_zivotinje_FOTO_Pokrajinska_inspecija_zastite_zivotne_sredine.jpgSaopštenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode


Osakatio pa prodavao zaštićene ptice


Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine je 26. januara, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, oduzela od Ž.T. (63) iz Bačkog Gradišta dve divlje guske (Anser anser) koje je ova osoba nudila na prodaju na berzi sitnih životinja koja je organizovana tokom trajanja Sajma peradarstva u Somboru.
Po sopstvenom iskazu, Ž. T. je ove životinje dobio kao male ptice dok su još bile u paperju, a vremenom ih je zadržao, hranio i amputirao im krila. Obe jedinke su, zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode, koji zabranjuje držanje u zarobljeništvu i prodaju strogo zaštićenih divljih životinja, privremeno oduzete i smeštene na oporavak u Prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta na Paliću. Po pristizanju u Prihvatilište, veterinar ih je pregledao i snimio rentgenom, utvrdivši da obe divlje guske imaju amputirano levo krilo, te da je krilo presečeno na sredini kostiju krila.
Protiv Ž. T. biće podneta prijava pravosudnim organima za držanje u zarobljeništvu i nuđenje na prodaju strogo zaštićene vrste, a ptice će ostati u prihvatilištu, budući da su trajno onesposobljene za let.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ukazuje na čestu praksu uzimanja divljih životinja iz prirode i držanja u zarobljeništvu. Osim što oni koji na ovaj način krše propise, smatrajući da su divlje ptice poželjne kao kućni ljubimci ili ukrasna živina, one se često grubo zlostavljaju sakaćenjem kako ne bi mogle da odlete. „U ovom slučaju to je bilo posebno grubo, budući da su krila divljim guskama odsečena na sredini kostiju, a preživele ptice ostale su trajno bez mogućnosti za let i život u prirodi“, kaže Marko Tucakov, biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. On navodi da je ovim prekršen i Zakon o dobrobiti životinja, posebno zbog činjenice da je Ž. T. izjavio da je predsednik društva za odgoj malih životinja.

U Zavodu navode da su berze sitnih životinja, koje se organizuju u blizini sajmova i izložbi ljubimaca i domaće živine, postale mesta b_200_0_16777215_00_images_Tijana_Divlje_guske_u_tesnoj_gajbi_prodaju_se_na_varsaru_FOTO_Pokrajinska_inspekcija_zastite_zivotne_sredine_.jpgčeste nedozvoljene trgovine zaštićenim vrstama, kako živim, tako i njihovim delovima tela i derivatima. Navode takođe da, zajedno sa Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine, redovno na području Vojvodine nadziru ovakve berze, i to kako izlagače vrsta čije je posedovanje i trgovina regulisano međunarodnim konvencijama, tako i prodavače na berzama.
Ukoliko se u prirodi nađe strogo zaštićena divlja životinja koja nije u mogućnosti da se kreće, potrebno je taj nalaz što pre prijaviti Ministarstvu za zaštitu životne sredine ili zavodima za zaštitu prirode.


Foto: Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine

Izvor: Marko Tucakov, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković