webinfo

A+ A A-

Korupcionaška tura - nova atrakcija u Pragu

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/v233421p0.jpg'
There was a problem loading image 'images/v233421p0.jpg'

v233421p0.jpgTuristi u Pragu imaju na raspolaganju još jednu turu po glavnom gradu Češke: osim bisera arhitekture sada mogu, sa novom agencijom "Korupcija tur", da obiđu i spomenike domaćoj korupciji.

 

Među tim "spomenicima" su Blanka, to jest najduži gradski tunel za automobile u Evropi i nekoliko praških bolnica koje su opremu kupovale po višestruko naduvanim cenama, preko anonimnih posrednika.

Turističku ponudu namenjenu pre svega domaćim turistima proširio je filozof i prevodilac Petr Šourek u želji da na zabavan način podseća Čehe koliko je u njihovoj zemlji korupcija uzela maha.

Kvalifikovani vodič obilazak će pratiti izlaganjem o detaljima svake od tih korupcionaških afera iza koje je ostao "korupcionaški spomenik".

Recimo da u slučaju tunela Blanka, grad po dokumentaciji i ugovorima pojma nema zašto bi trebalo da plati čak 160 miliona evra.

Jedna od takvih znamenitosti je i put koji se nalazi u sred četvrti sa vilama a koji povezuje bivšeg šefa energetskog državnog giganta ČEZ sa menadzerima i vlasnicima kompanije Škoda, nekadašnjeg ponosa češke mašingoradnje.

"Želimo da pokažemo da nešto sto izgleda negativno može da bude i izvor zarade i zabave. Mi ne kritikujemo korupciju, mi je posmatramo.
Ali to nije samo zabava; zabavi posvetite pola dana a ne pola godine", izjavio je Šourek za današnje Hospodaržske novini.

Šourek će ponudu svoje agencije predstaviti na februarskom praškom turističkom sajmu Holidej Vorld a već u nedelju vodi turiste u prvu turu - obilazak praških bolnica poznatih po sumnjivim nabavkama.

(Beta)

POSLEDNJE DODATO

IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković